Мрежата на "Спиди" се разширява към Турция


Мрежата на "Спиди" се разширява към Турция
Снимка: Actualno.com

6902

Най-късно до есента ще можем да предложим ефективна връзка на доставки на пратки от и за Турция. Това заяви днес Валери Мектупчиян, изпълнителен директор на куриерската компания „Спиди“, в отговор на въпрос на Expert.bg. По време на събитието „Заедно в бизнеса, заедно за обществото“, компанията направи дарение от книги за български образователни и културни институции в България и Франция.

Мектупчиян обясни, че в момента „Спиди“ се фокусира върху развитие на мрежата си в европейската част на Балканите, но се разглеждат и възможности на турския пазар. „Работим сериозно за изграждане на мост, който да свързва и мрежата на DPD с наш сериозен турски партньор", заяви Мектупчиян. В момента компанията се стреми да преодолее митническите затруднения, така че да предложи нормална услуга, „която да не е обременена от бюрократични и финансови трудности“, обясни той. „Предполагам, че най-късно до есента ще можем да предложим ефективна връзка на доставки на пратки от и за Турция. Съответно към и от мрежата на DPD, включително и България и Румъния“, каза Валери Мектупчиян.

През септември миналата година „ГеоПост“ придоби миноритарен дял от 11% в българската „Спиди“, а след това увеличи дела си на 25%. „Спиди“ успя да завърши една от стъпките си в програмата си за регионално развитие с партньорството си с френската фирма, обясни Мектупчиян. По време на събитието той обяви, че благодарение на сътрудничеството с „ГеоПост“ и придобиването на румънската DPD, „Спиди“ е успяла да изгради успешна мрежа от куриерски услуги на Балканите.

Надявам се проблемите в Гърция да бъдат решени по разумен и нормален начин, което със сигурност ще отприщи огромни възможности за правене на бизнес“, заяви Мектупчиян по отношение на партньорството на „Спиди“ с гръцка компания. Двете фирми са във „фазата на добрите отношение“ и все още няма планове за придобиване на чуждия бизнес, посочи Мектупчиян. Развитието на тези отношения ще показват доколко има възможности за по-натъшното сътрудничество, каза още той. Относно състоянието на гръцкия пазар и икономика, Мектупчиян заяви, че въпреки кризата икономиката на страната остава по-силна от тази на България и Румъния и изрази надежди за задълбочаване на бизнес връзките там.

Що се отнася до другите балкански страни в лицето на Сърбия и Македония, Мектупчиян изрази надежди за бъдещи успешни взаимоотношения. „Силно се надявам нашите съседи да постигнат по-голямо съгласие вътре в техните държави, за да изберат един по-отворен път към Европа и към България. Имаме интерес да развиваме тесни отношение с компании от Македония и Сърбия и се надявам скоро да се предостави тази възможност“, каза изпълнителният директор на куриерската компания. Той подчерта, че за момента фактът, че двете страни не са част от Европейския съюз затруднява правенето на бизнес с тях.

Относно дивидентната политика на „Спиди“ Мектупчиян каза, че компанията има намерение да изплати дивиденти, но първо това трябва да бъде одобрено от Общото събрание.

От 1 юни нашите клиенти от Варна ще могат да изпращат пратки на една и съща цена до София, Букурещ и Атина, обяви също изпълнителният директор на куриерската компания. „Партньорството ни с „ГеоПост“ направи това по-лесно“, добави той. „Ние продължаваме да бъдем предвидими и последователни, както за нашите клиенти, така и за нашите партньори“, каза Мектупчиян.

Според договореността между „Спиди“ и „ГеоПост“, през 2019 г. френската компания ще стане мажоритарен собственик на българската куриерска компания, а Валери Мектупчиян, ако желае, ще остане миноритарен собственик, обясни пред журналисти Пол-Мари Шаван, президент и изпълнителен директор на „ГеоПост“. „ГеоПост“ е дъщерно дружество на френските пощи La Poste, а основна цел на компанията в момента е разширяване на мрежата в държавите от Централна Европа чрез сътрудничество с местни компании, обясни Шаван.

Автор: Петя Бързилска

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички