Най-малко 165 млн. лева са необходими за ремонт на тунелите у нас


Най-малко 165 млн. лева са необходими за ремонт на тунелите у нас
Снимка: АПИ

3119

Минимум 165 млн. лв. ще са нужни за ремонт на тунелите. Това се разбира от писмен отговор на бившия вече министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов до депутати от ГЕРБ. На този етап средствата не са осигурени.

Предстои обявяването на обществена поръчка за проектиране на ремонтни дейности на тунелите:

“Витиня” – лява тръба, “Ечемишка” – лява тръба, “Топли дол” – лява и дясна тръба, “Правешки ханове” – лява и дясна тръба, “Траянови врати” – лява и дясна тръба, “Люлин” при село Голямо Бучино. Стойността на поръчката е около 3 млн. лв. Нужен е основен ремонт и на тунела “Кривия”, пише още Попниколов.

Служебното правителство не е приело искане на Агенция “Пътна инфраструктура” за актуализация на бюджета за 2017 г. За краткосрочни мерки са били поискани 2 млн. лв., а още 13,6 млн. лв. за дългосрочни, съобщи БГНЕС.

За да бъдат обезопасени тунелите и приведени в нормативно експлоатационно състояние за 2018 г. ще са нужни допълнително 96 млн. лв., а още 46 млн. лв. и през 2019 г.  

От друг писмен отговор на ексслужебния министър Попниколов се разбира, че ремонтните дейности в дясната тръба на тунел “Витиня” за момента струват 11,5 млн. лв. Ремонтът е изпълнен на 65%, а забавянето се дължало на тежките метеорологични условия през месец януари, както и открити допълнително течове на токсични и леснозапалими течности, за които се е наложил допълнителен дренаж. Новият срок за приключване на ремонта на едната тръба от “Витиня” е 20 юни 2017 г.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички