Нанков: Поне по фактор "асфалт" пътищата ни са по-добри от африканските


Нанков: Поне по фактор "асфалт" пътищата ни са по-добри от африканските
Снимка: БГНЕС/МРРБ

2404

Наистина звучи стресиращо, че пътищата у нас са по-лоши от тези в Танзания, Алжир и Мали. Но нуждата за поддръжка на пътищата е 1,3 млрд. лева, а от винетки се събират 300 млн. лева годишно (бел. ред. – с неприетото от съда увеличение на цената до 97 лева за година) Ресурсът е недостатъчен, категоричен беше регионалният министър Николай Нанков.

Все пак Нанков обяви, че от гледна точка "асфалт" пътищата ни са по-добри от тези в посочените от Световния икономически форум африкански държави, но като се включат "социално-икономическите фактори" биваме изпреварени, даде обяснение регионалният министър пред Нова телевизия.

Докладът на Световния икономически форум всъщност обхваща сектора "Пътуване и туризъм", като изрично се посочва, че оценката се прави на база 14 индекса и 90 индивидуални индикатора. Основният индекс TTCI (Travel & Tourism Competitiveness Index) се съставя на основата на "набор от индикатори, които помагат за устойчивото развитие на сектора "Пътуване и туризъм".

По темата "магистрали" и сравнение със Сърбия, Нанков посочи, че от 2010 година там са построени 190 километра магистрали, а в България било над три пъти повече. Конкретно сравнението беше направено заради обещанието още преди 7 години на Борисов да има магистрала от София до ГКПП Калотина преди Сърбия да построи магистрала до границата. Магистралата ни обаче се промени на "широк път". Ще имаме по две ленти плюс аварийна при средна скорост 100-120 км/ч, което е характеристика за магистрала, уточни регионалният министър.

Свързването на Русе и Велико Търново с магистрала ще бъде на три лота: Русе – Бяла, обход на Бяла и до Велико Търново. Ако всичко е наред с ОВОС-а, до 2018 година ще бъдем готови да започнем тръжните процедури, стана ясно от думите на Нанков.

Попитан дали изграждането на 19 километра магистрала – между Благоевград и Крупник, не е твърде много, регионалният министър определи срока за доста кратък, защото там има много труден терен, преминаване на река Струма, правене на съоръжения.

За зимното почистване, министър Нанков посочи, че се разхождат обикновено между 58 и 80 млн. лева. Надяваме се на по-лека зима, за да спестим и насочим средства от почистване към поддръжка на пътищата, каза той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички