Не всички автобуси на градския транспорт в София са технически годни


Не всички автобуси на градския транспорт в София са технически годни
Снимка: БГНЕС

4684

Возим по едно гробище хора, не се знае кога ще се активира това гробище. Така шофьори от градския транспорт на София коментират условията за труд.

Със скрита камера в Земляне беше показан механик, чието поведение при проверките за техническа годност на превозните средства беше доста дискусионно. От думите му можеше да се извади заключение, че за технически годни се обявяват автобуси, при които всъщност има проблеми. Бие се печат, без да се проверява нищо, казва подставено лице на Нова телевизия.

От Министерството на транспорта пък признават, че има недобро описание в закона по отношение на изискванията за техническите прегледи – те са задължителни, но не всичко е написано както трябва. Друг проблем в градския транспорт са редовните медицински прегледи. Шофьори твърдят, че в случаи на здравословни проблеми всъщност не се помага истински – например като вдигнеш кръвно по време на работа. Това беше категорично отречено от шефа на поделението на градския транспорт в Земляне Александър Косерков. Той подчерта и, че всички превозни средства на градския транспорт се проверяват редовно.

Припомняме, че от 1 юни цената на билета за еднократно пътуване с градския транспорт в София скочи с 60% - от 1 лев на 1,60 лева. Според адвокат Валентина Каменарска това решение е незаконно, защото става върпос за наредба, а в България Законът за автомобилните превози урежда материята. В него липсва материята за релсов превоз, като трамвай и метро, но по думите на адвокат Каменарска трябва да има поправки в тази насока в самия закон, а не да се приема наредба, която е подзаконов акт т.е. това е акт от по-ниско ниво.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички