Никой не иска да купи остарелите влакове на БДЖ


Никой не иска да купи остарелите влакове на БДЖ
Снимка: БГНЕС

2726

БДЖ не успя да продаде част от остарелия подвижен състав на дружеството. На втория таен търг, който беше организиран днес, нямаше нито един кандидат.

Ръководството иска да продаде 19 мотрисни влака и 34 локомотива, които са извадени от експлоатация. Днес не успя, но ще опита отново на 13 април, съобщава БНР.

"Явно на пазара няма търсене за този подвижен състав. Съмнявам се да има кандидати на следващата дата", обясни директорът на "Пътнически превози" Димитър Костадинов. Той разговаря с представители на Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт, които протестираха пред БДЖ. Според тях подвижният състав, който дружеството иска да продава, може да бъде ремонтиран и да се използва.

"Този подвижен състав, който е обявен, поне част от него може да бъде реновирана, възстановена, а не да се продава. Като граждани, като данъкоплатци не сме съгласни по този начин да се управлява нашето имущество. Считаме, че даже може да се каже, че умишлено не се поддържа този подвижен състав, за да се продава на скрап в крайна сметка, след като бъде разграбен", коментира Веселин Кирев.

"Ремонтът на остарелите мотриси и локомотиви е икономически неизгоден за БДЖ", обясни Димитър Костадинов.

"Нашата техническа експертиза е, че е невъзможно да се възстановят и да бъдат пуснати в движение, където и да е в ЕС. Разходите, които правим сега за поддръжка на тези локомотиви, ще бъде по-изгодно да вземем нови и да изплащаме лизинг, отколкото да плащаме разходите на амортизираните локомотиви", допълни той.

В началото на март от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт сезираха прокуратурата с искане процедурата за търга да бъде прекратена. Разследването продължава и към момента.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички