Няма средства за нов път Варна - Бургас


Няма средства за нов път Варна - Бургас
Снимка: БГНЕС

2839

Няма осигурено финансиране за изграждането на нов път между Варна и Бургас. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Лиляна Павлова.

Павлова все пак уточнява, че се търсят различни варианти, включително и публично-частно партньорство. До момента у нас няма път, който да е изграден на подобен принцип, припомня БГНЕС.

От отговора на регионалния министър става ясно, че движението между магистралите “Тракия” и “Хемус”, поне в близките пет-шест години, ще се осъществява по досегашния път, който в разгара на активния туристически сезон е силно натоварен. През 2013 г. са анализирани седем варианта за изграждане на нов път.

“В резултат на направените анализи, като най-удобен се очертава вариантът за изграждане на скоростен път с проектни параметри на автомагистрала и обща строителна и транспортна дължина около 95 километра”, пише Лиляна Павлова. Вариантът за скоростен път ще спести около 15% от разходите за изграждане на автомагистрала “Черно море”, уточнява министърът на регионалното развитие и благоустройството.

В отговора си Павлова посочва, че през септември 2015 г. са подадени документи за финансиране изготвянето на проект за строителството на скоростен път между двата морски центъра. Средствата ще са по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. Министърът очаква до две години проектът за нов път да е готов, но за момента няма яснота откъде ще се намерят средства за самото строителство на близо 100-те километра път, които да облекчат трафика от и до най-големите черноморски курорти – Слънчев бряг, Свети Влас, Златни пясъци, Св. Константин и Елена и др.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички