Нова поръчка за АМ "Хемус" ще бъде обявена през юни


Нова поръчка за АМ "Хемус" ще бъде обявена през юни
Снимка:

2305

През юни месец тази година ще бъде обявена нова обществена поръчка за 10 км от АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на днешния парламентарен контрол

Тя трябваше да отговори на цели три депутатски въпроса на тази тема. Както стана ясно независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев, както и Васил Антонов от БСП са имали въпроси относно „Хемус“, които са били отлагани в продължение на 3 месеца.

Припомняме, че първата обществена поръчка за строежа на магистралата беше спечелена от консорциуми, предвождани от фирми, свързвани според публикации с депутата от ДСП Делян Пеевски и Валентин Златев. Тогава стана ясно, че офертите на победителите са надвишавали почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Няколко седмици след разкритията премиерът Бойко Борисов се намеси и нареди обществената поръчка да бъде прекратена.

Днес, 25 март, Павлова обясни пред депутатите, че трасето от Ябланица до Боаза е „безспорно“. „За останалите три участъка, които са всеки по 15-17 км, ще бъде направено ново проектиране, за да се намали броят на големите виадукти и другите сложни съоръжения по магистралата. След това ще бъде направен и ОВОС. Чак след това ще обявим търговете“, добави министърът. По първоначални данни, обявени от премиера Борисов, това ще спести около 150 млн. лв.

По думите на Павлова с намаляването на проектната скорост от 140 км в час на 120 км в час със сигурност ще доведе до отпадане на нуждата от единия тунел, който бе предвиден.

Тримата депутати обаче не останаха доволни от отговора на министъра. Защо - прочетете в Actualno.com.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички