Нови цветове на зебрите няма да са това, което ще намали пътните инциденти


Нови цветове на зебрите няма да са това, което ще намали пътните инциденти
Снимка: БГНЕС

2171

Водачите трудно свикват с преминаването към зимни условия на пътя. Това каза Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ, пред "Фокус" особеностите на пътя при зимни условия.

По думите му освен това трябва и добра подготовката на автомобила. "Докато лятото можеш да си позволиш да го управляваш с по-износен грайфер, сега вече трябва да обърнем внимание на гумите, на светлините, на спирачната система. Ако едно от колелетата спира различно от останалите, означава, че автомобилът ще се завърти", обясни Стратиев.

Той уточни, че най-вече трябва да има промяна на манталитета и на начина на управление, съобразно природните условия.

По отношение на особеностите на зимния сезон, експертът посочи, че изисква още едно допълнително внимание към скоростта.

"Винаги съм повтарял, че скоростта убива, но сега е изключително опасна, тъй като времето за спиране на автомобила се увеличава многократно при лоши метеорологични условия. Всяка рязка маневра за водача носи риск, така че разумно управление на автомобила би гарантирало доста по-спокойно поведение", добави Алекси Стратиев.

"Не са необходими нови стандарти за цветовете на пешеходните пътеки, за да се намалят инцидентите", коментира експертът новите стандарти за пешеходни пътеки, които се очаква да влязат в сила през пролетта на 2017 г.

"Единствено трябва да се спазват нормите, които задължават водачите и пешеходците да изпълняват определени неща - водачите да намалят своевременно, а пешеходците да се огледат преди да стъпят на линията. Ако те се спазват, ще е полезно и достатъчно да се ограничат произшествията на пешеходна пътека", посочи Стратиев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички