Новите стари швейцарски трамваи вече се движат по софийските улици (Снимки)


Новите стари швейцарски трамваи вече се движат по софийските улици (Снимки)
Снимка: БГНЕС

5376

От днес, 24 април, по улиците на София се движат четири швейцарски трамвая. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Новите превозни средства всъщност са на 25-годишна възраст, но са били реновирани.

"От днес в експлоатация влизат 4 от 28-те реновирани трамвая, получени по Българо-швейцарската програма за сътрудничество по линия номер 8" каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус”. Фандъкова добави, че трамваите са реновирани в град Базел.

По думите ѝ получените превозни средства ще се движат по линия номер 6, 8 и 12. В края на миналата седмица в София са пристигнали още 8 трамвая. Фандъкова посочи, че общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85% или 2.550 млн. швейцарски франка.

"Столична община и Столичният електротранспорт дофинансират с 15% различни дейности. Проектът включва не само доставката на реновираните трамваи, но и възможност разработване на концепция за развитие на градската мобилност. Една от важните задачи на Столична община е подобряване на градския транспорт, като за тази цел се осъществи и продължава работата по модернизирането му. Част решаването на поставената задача е и строителството на метрото, както и подмяната с 50% на автобусите", каза още Фандъкова.

Тя добави, че трамваите са скъпи превозни средства и е невъзможно от финансова гледна точка подмяната им с нови. Затова Столична община разчита на програмите като Българо-швейцарската, тъй като по-голямата част от средствата не се поемат от Общината или Общинския съвет.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички