Официално: Дават столичното летище на концесия за 35 години


Официално: Дават столичното летище на концесия за 35 години
Снимка: БГНЕС

1974

Правителството обяви концесия за Летище "София" за срок от 35 години, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски след заседанието на кабинета.

„МС взе решение за стартиране на процедурата за концесия на Летище София. В следващите 10 дни ще станат ясни детайлите за концесия, тъй като обявленията за възлагане на концесията не се публикуват на национално равнище преди официалното им публикуване от службата на ЕС-Official journal на ЕК. Детайлите не са много по-различни от това, което съм обявявал многократно в предните месеци като концепция”, допълни Московски.

Срокът на концесията ще бъде 35 години. "Ще има едно голямо авансово концесионно заплащане в началото на концесията. Има заложена инвестиционна програма, има заложена годишна концесионна такса, има разпределение в годините на видовете инвестиции”, уточни министърът, цитиран от БГНЕС.

Московски очаква нетният ефект за държавата от целия пакет от концесията да бъде около 1,2 млрд. лв. за целия период. Потенциалните кандидати за концесията са почти всички големи европейски и неевропейски оператори на летища, стана ясно от думите му.

Запитан дали държи на идеята си парите от концесията да отидат за стабилизиране на БДЖ, Московски бе категоричен, че това е била стратегията от самото началото, когато се е решило за тази процедура. „Това е процес, който върви в няколко направления. В момента сме в процедура в Брюксел по нотификация на държавна помощ за БДЖ. Физически дори да разполагаме с необходимите пари за погасяване на задълженията, ако нямаме тази нотификация, е нарушение и нерегламентирана държавна помощ. Затова тези процеси ще се движат паралелно”, каза той.

Министърът поясни, че срокът за подаване на документи на оферти за концесията ще бъде до края на септември. „Дотогава на 90% съм сигурен, че ще имаме и одобрена нотификация така, че когато приходът стане факт, да имаме разрешението и възможността да го предоставим на БДЖ да си разплатят задълженията”, обясни още ресорният министър.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички