От днес проверките на КАТ ще се заснемат с камери


От днес проверките на КАТ ще се заснемат с камери
Снимка: БГНЕС

1208

От днес в сила влизат мерките за борба с корупция в "Пътна полиция". Вече само служители на КАТ могат да глобяват на пътя, а проверките ще бъдат записвани на видеокамери.

Катаджиите вече могат да спират шофьорите само при масови проверки с минимум две патрулки в действие. За записването с камера на видими места и на полицейските коли ще има табели, с които гражданите ще бъдат информирани, че проверката се заснема. Записите от камерите ще се пазят по един месец в Полицейските управления.

Охранителна полиция ще може само да проверява самоличността и багажа на водачите, но не и да глобява за липса на предпазен колан или превишена скорост.

Връщат се и мобилните камери, които съдът обяви за незаконни.

„До момента всички униформени охраняват движението, а от днес вече ще бъде само КАТ. В рамките на месец ще бъдат върнати мобилните камери, нарушенията ще бъдат установявани само в момента. Проверките ще се извършват по т. нар. широкообхватен модел - повече служители контролират повече водачи”, обобщи накратко Алекси Стратиев, бившият шеф на КАТ „Пътна полиция” и експерт по пътна безопасност Алекси Стратиев пред bTV.

Новите мерки обаче срещат и сериозна критика. „Отдръпването на „Охранителна полиция” не е добре, ресурсът на КАТ е много малка част от цялата „Охранителна полиция”. Ако в един град в страната досега е имало 10 патрулни екипа, сега ще останат три”, коментира председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров.

„По-сериозният проблем е защо храта са принудени да дадат тези 20 лв. – иначе влизат в една тежка едногодишна процедура, която бави тях, съда и КАТ. Законът е от 1969 г., това е бичът на шофьорите”, допълни Тодоров и даде за пример Хърватия и Гърция, където глобяват веднага.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички