Отнемат книжките на шофьори, които не са платили глобите си


Отнемат книжките на шофьори, които не са платили глобите си
Снимка: БГНЕС

2750

Пътна полиция ще отнема временно книжките на шофьори, които имат влезли в сила и неплатени актове. Те ще бъдат връщани, когато водачите си изплатят задължението към държавата.

Това е една от мерките, които вътрешното министерство ще предложи за справяне с несъбираемостта на глобите, която е част от големия проблем с катастрофите и жертвите на пътя.

На някои места подобни мерки вече са в сила, обясни главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Младен Маринов, съобщи БНР.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов уточни, че сред спешните мерки, които МВР предстои да вземе за войната по пътищата, е обвързване на заплащането на глобите с административните услуги у нас.

Освен това МВР прилага и една друга мярка. Ако водачът има влязла в сила глоба и бъде спрян за проверка, книжката му да се взима на място от пътните полицаи.

МВР предвижда при възможност да сложи патрулен автомобил пред почти всяко училище в страната, с цел по­малко произшествия в районите около училищата.

219 души са загинали от началото на годината до момента у нас, а от ведомството обясниха, че през миналата 2016 година по пътищата на страната са загинали 36 деца. Над 2500 табели на автомобили са снети от пътните полицаи за първите месеци на 2017 година. Над 1000 от тях са заради шофиране при неправоспособност.

Пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев каза, че с изненада разбрал, че не се преподава безопасността по пътя в училище. "Няма хорариум за това, има за военна дисциплина, но няма за катастрофите", подчерта министърът. Той нееднократно призова медиите да отразят срещата и клиповете за превенция срещу катастрофите особено сред децата. "Трябва медийно да стресираме шофьорите", коментира той.

Началникът на "Пътна полиция" Бойко Райновски пък заяви, че след последните изменения в Закона за движение по пътищата, КАТ е свалил над 2 500 регистрационни табели заради най-тежките нарушения на пътя - шофиране след алкохол, наркотици или от неправоспособен водач.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички