Отново се търси концесионер за пристанище "Видин-юг"


Отново се търси концесионер за пристанище "Видин-юг"
Снимка: БГНЕС

3965

Правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга за срок от 35 години на Пристанищен терминал "Видин-юг", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Видин. Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура.

С предоставянето на концесията се цели да бъдат привлечени частни инвеститори в процеса на развитие на пристанищната инфраструктура. Концесията ще спомогне за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пристанищния терминал и ще създаде възможност за увеличаване на капацитета на пристанището, мотивират решението си министрите.

Предстои обявлението за концесията да бъде публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, а след това и на интернет страницата на Министерството на транспорта.

Концесионирането на пристанището започна по време на Тройната коалиция, когато държавното пристанище беше разделено на три с идеята да бъде отдадено на части. През 2013 г. концесия за Видин-юг получи ТЕЦ "Свилоза", но в началото на 2016 г. договорът беше прекратен по искане на компанията. Видин-север пък беше спечелено от параходство "Българско речно плаване", част от групата "Химимпорт". Договорът е със срок 30 години до 2040 г.

Законът за концесиите беше променен наскоро, за да отрази новата европейска директива, която влезе в сила от средата на април. С измененията отпадна 35-годишният таван за срок на концесиите, които практически сега могат да се дават за неограничено време.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички