Отсечката на метрото до Бизнес парка ще е готова на 8 май


Отсечката на метрото до Бизнес парка ще е готова на 8 май
Снимка: БГНЕС

1871

Отсечката на метрото, която ще свързва ж.к. "Младост" 1 и Бизнес парка, ще бъде готова на 8 май. Това заяви кметът на София  Йорданка Фандъкова по време на проверка на изпълнението на проекта.

Фандъкова обясни, че проверката днес е за да се убедят, че довършителните наземни работи се извършват в срок, за да се поеме ангажимент, че на 8 май ще бъде пуснат целият участък на метрото, което ще облекчи чувствително движението в кв. „Младост”.

„Очаква се с около 20% трафикът да намалее. Смятам, че това ще се случи, защото хората чакат с нетърпение пускането на метрото. Очаква се около 42 – 45 хил. души да ползват допълнително метрото след 8 май. Това е сериозно постижение, което от своя страна ще намали ползването на автомобили и очакваме около 7 000 това вредни емисии годишно да бъдат намалени. Непрекъснато повтарям този факт, но това е работата ни в перспектива – чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха на големия град”, обясни Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че Столична община очаква с поне по-малко 8000 автомобила на ден да спадне трафика с пускането на новия участък на метрото.

Кметът на СО подчерта, че това е европейски проект, който се финансира по ОП „Транспорт”. „Такива проекти се изпълняват и в други европейски столици, но такъв комплексен цялостен подход с наземна част няма почти никъде”, допълни тя.

„Проверката засега ни удовлетворява. На 5 май ще мина, за да видя какво се случва, тъй като сме се разбрали да няма повече строители и да няма нищо наземно.

Предстои затрудняване на движението до „Цариградско шосе”, когато се извършват разширенията, а крайният срок за приключване изцяло на работата по бул. „Ал. Малинов” е края на месец август. Фандъкова добави, че в столицата се ремонтират и вътрешно кварталните улици, като това става по заявка на районните кметове и така се разпределят задачите. Кметът каза още, че тези ремонти са започнали преди седмица.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички