Отварят офертите за концесията на летище София


Отварят офертите за концесията на летище София
Снимка: БГНЕС

2573

Министерството на транспорта официално отваря офертите на петимата кандидати за концесията на летище София, предаде БГНЕС.

Преди месец, на скрита от медиите среща, с разпространено прессъобщение стана ясно, че към концесията имат интерес Manchester Airports Group; Fraport ; Aéroports de Paris Group; летище Мюнхен с фонда Meridiam и SSB Group.

Кандидатите  

Manchester Airports Group (MAG) управлява три от основните летища във Великобритания - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс и предоставя услуги на шест летища в САЩ.

Fraport управлява 26 летища по света, включително и тези в Бургас и Варна.

Aéroports de Paris Group управлява 26 летища в света. Доскоро беше оператор и на летище "Ататюрк" в Истанбул. Компанията управлява и македонските летища в Скопие и Охрид.

С впечатляващи показатели е и летище "Мюнхен" заедно с основания през 2005 г. френски фонд Meridiam.

SSB Sauerwein & Schaefer Bau AG работи от 1912 г., има редица приключени проекти в Европа и Турция. Компанията се занимава със строително консултантство и е собственост на турската ERG, която произвежда мебели. За летищен оператор в консорциума е посочен Копенхаген Еърпортс.

Условия

Конкурсът за концесията стартира през 2016 година, беше отлаган и удължаван няколко пъти - още от времето, когато вторият кабинет на Борисов подаде оставка. Впоследствие конкурсът беше замразен, а в началото на този кабинет беше заявено, че отново ще се търси частен инвеститор, с чиято начална вноска ще отиде за спасяване на финансово закъсалото БДЖ.

Условията на концесията предвиждат аерогарата да бъде отдадена за 35 години. Бъдещият собственик ще има ангажимент да изгради трети терминал през първите 10 години от избирането му. Също така неговите общи инвестиции трябва да бъдат минимум 600 милиона евро. Възнагражденията, които ще получава държавата всяка една година от срока на концесията, трябва да бъдат в размер на не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности.

Опозиционен глас

БСП категорично се противопостави на условията в конкурса. Партията изпрати сигнал до Европейската комисия, според който се оказва държавна помощ на бъдещия концесионер. Като пример в документацията се посочва, че отчуждаването на терени ще се извършва за сметка на държавата, а разходите ще се приспадат като инвестиция по договора.

От години срещу намеренията на държавата да налее над 200 млн. лева възразяват и служители на летището. Работещите с протести заявиха, че недоумяват защо трябва да се съсипе едно печелившо предприятие за сметка на друго.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички