Параметрите по концесията на летището ще са невиждани досега, предрича Московски


Параметрите по концесията на летището ще са невиждани досега, предрича Московски
Снимка: БГНЕС

2122

Финансовите параметри по концесията на летище София ще са такива, каквито досега не е имало в България, прогнозира министърът на транспорта Ивайло Московски пред националната телевизия. 

Той очаква интерес към нея да има от световно признати оператори и крайният ефект да е по-правилно управление на аерогарата.

"Проектът за решение на кабинета за откриване на процедурата за концесия ще бъде пуснат утре за съгласуване с министерствата. Срокът е две седмици и след това документът ще се внесе в Министерския съвет", обясни Московски. В отговор на въпрос министърът уточни, че финансовите изисквания са високи - 600 млн. лева първоначална вноска, 5% от прохидите от годишната концесия и над 300 млн. инвестиции.

Очакваните сериозни приходи от концесията на летището ще се насочат към оздравяването на железниците, каза още Ивайло Московски. Предвижда се и покупка на нови влакове. "Какъв е смисълът да имаме изцяло подновен релсов път, ако няма композиции, които да се движат по него с адекватна скорост", попита риторично той.

Министърът подчерта, че пътническите превози остават ангажимент на държавата и плановете са те да се развиват. Московски подчерта, че ако се изпълни всичко, което е планирано до края на годината, интересът към железниците ще се увеличи. Министърът посочи, че с при нов релсов път и нови влакове разстоянието от София до Бургас може да се взима за 3.5 - 4 часа.

Що се отнася до "БДЖ Товарни превози", Ивайло Московски посочи, че агенцията за приватизация движи процедурата за раздържавяването му. "Ако няма кандидати, имаме и план Б. Ще преструктурираме дружеството със съкращения и оптимизация, тежко ще е, но няма как, защото постоянно се генерират загуби", обясни министърът на транспорта.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички