Пари за "Хемус" ще се търсят по плана "Юнкер"


Пари за "Хемус" ще се търсят по плана "Юнкер"
Снимка: БГНЕС

2421

Кабинетът планира да кандидатства за финансиране на магистрала "Хемус", която след Велико Търново завива в посока Русе, пред Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), известен като плана "Юнкер". Това са разкрили правителствени източници пред Mediapool.

Аргументът за одобряването на проекта ще бъде свързването на двете балкански столици Букурещ и София с магистрала. В момента пътят на румънска територия между Гюргево и Букурещ е четирилентов.

Точно как ще стане финансирането на аутобана София – Велико Търново – Русе ще е ясно при вкарването на проекта за одобрение в Народното събрание. Към момента имало подкрепа от страна на Европейската инвестиционна банка за реализацията му, твърдят правителствени източници. За одобряването на магистралния проект се очаква подкрепа и от Илияна Цанова, която беше избрана за заместник-изпълнителен директор на ЕФСИ.

В бюджет 2016 няма заложени средства за строежа на магистрала "Хемус", стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседанието на кабинета. "Имаме възможност да осигурим аванс, който ще се наложи евентуално в края на 2016 г. Точна сума не искам да коментирам, нямаме яснота колко точно ще се наложи", каза Горанов в отговор на въпрос колко пари има в бюджета за магистралата.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова вече обяви, че строителството на "Хемус" ще започне през 2017 г. и трябва да бъде завършено до 2020 г.

Идейният проект на магистралата Велико Търново – Русе трябва да е готов до средата на февруари. В момента той се изработва от варненската фирма "Ижконсултпроект". Изпълнителите на 60-километровия участък между Ябланица и разклона за Плевен/Ловеч пък бяха скоростно избрани в понеделник. Плановете са през 2016 г. да бъдат пуснати и търговете до Велико Търново.

Парламентът трябва да даде картбланш

Финансовият министър Владислав Горанов също повтори тезата, че Народното събрание трябва да даде картбланш за изграждането на магистрала "Хемус".

"Понеже говорим за един доста сериозен проект, който ще се реализира много години и изисква ангажимент към бюджета за повече от една година, съвсем нормално е. Така предвижда и Законът за публичните финанси. Парламентът трябва да разреши на правителството да поеме ангажимент, който излиза извън годишния закон за бюджета и ангажира години напред", каза министър Горанов.

Финансовият министър не е притеснен от двойната цена

Финансовият министър Владислав Горанов не е притеснен от двойната цена, която беше постигната при избора на изпълнители за първите 60 км между Ябланица и разклона Плевен/Ловеч.

"Доколкото съм информиран, проектът минава през сложни трасета заради зоните "Натура". Проектът е изготвен много отдавна, доколкото знам от колегите от пътната агенция и г-жа Лиляна Павлова. Трудно е да се промени. Изпълнен е с много сложни съоръжения, за това и цената е такава", каза министър Горанов в отговор на въпрос. Той отбеляза, че му се иска "публичните разходи и инвестиции да се правят по-ефективно".

Павлова аргументира двойното поскъпване на магистралния участък с тежкия терен и сложните съоръжения. Трасето включва над 3 км тунели и над 10 км виадукти като тези на Витиня, каза регионалният министър. Според нея всяко подобно съоръжение било 10 пъти по-скъпо от линеен километър магистрала.

Прогнозната цена на правителството беше 434 млн. лв. за 59 км между Ябланица и разклона Плевен/Ловеч, но максималните цени на двамата изпълнители достигат 800 млн. лв.

За строители бяха избрани обединения начело с фирми, зад които стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на "Лукойл България" Валентин Златев. Техните цени са общо със 73 млн. лв. по-високи от това на други кандидати.

Национална компания "Стратегически инфраструктурни обекти" обаче не е приела аргументите на кандидатите за по-ниските цени. Все още няма яснота дали турската компания "Ташяпъ" ще обжалва поръчката.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички