Пари за трети мост над Дунав още не са осигурени


Пари за трети мост над Дунав още не са осигурени
Снимка: БНР

2490

Строителството на трети мост над река Дунав между България и Румъния няма осигурено финансиране. Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски до български депутати, предаде БГНЕС.

И България, и Румъния вече са стартирали подготвителни процедури за изграждането на мост между Никипол – Турну Мъгуреле. До юни месец 2015 година ще се набират проектни предложения за изграждането на моста.

На 5 май 2015 г. в Букурещ работна група между български и румънски експерти са се договорили двете страни да подготвят обща апликационна форма, с която да се кандидатства за финансиране на предпроектното проучване за изграждане на мост между Никопол и Турну Мъгуреле. Средствата могат да дойдат по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, откъдето има възможност да се отпуснат до 1,5 млн. евро.

"Впоследствие, за същинското строителство, с индикативна стойност около 208 млн. евро, ще бъдат търсени подходящи източници на финансиране", допълва Московски. Алтернативните източници на финансиране най-вероятно ще са средства от държавните бюджети на двете страни или от заем от международна банкова институция. Малко вероятно е третият мост над Дунав да се строи с европейско финансиране.

От писмения отговор на транспортния министър става ясно още, че намерението на България и Румъния за изграждането и на четвърти мост по Дунав, който да свързва Силистра и Кълъраш, засега остава единствено на хартия.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички