Павлова: Доизграждането на АМ "Струма" трябва да е национална кауза


Павлова: Доизграждането на АМ "Струма" трябва да е национална кауза
Снимка:

2480

Доизграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле трябва да стане аполитична национална кауза, каза в Благоевград министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Павлова участва в пресконференция за представяне и обществено обсъждане на резултатите от проведените регионално и национално изследване на нагласите и очакванията на обществото по отношение на доизграждането на инфраструктурата на страната, в частност строителството на Лот 3.2 на магистрала „Струма" в участъка през Кресненското дефиле, предвиден за финансиране със средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. За участие бяха поканени и представители на всички заинтересованите страни, в т.ч. регионални власти, НПО сектор, медии, представители на строителния сектор и др.

Фаворит на изследването, проведено на национално и регионално ниво стана вариантът, който е предпочитан от АПИ и МРРБ. Той предвижда изграждането на нов път с две еднопосочни платна, и който ще минава източно от сега съществуващия ГП Е-79 през Кресненското дефиле. Новият път, който ще бъде с 650 метра денивелация над стария, ще се използва за движение от Кресна към Симитли. За движещите се от Симитли към Кресна ще бъде използван сега съществуващият път, който ще бъде ремонтиран основно.

„Веднага започваме прилагането на мерки за пътната безопасност на сега съществуващото трасе - изправяне на част от завоите, добавяне на знаци и маркировка, изграждане на т. нар. шумяща маркировка и др. Всичко това трябва да започне да се прави сега, преди да се изгради новото трасе, за да продължат да пътуват през дефилето безопасно стотиците хиляди граждани и превозни средства”, каза Павлова.

Според нея доизграждането трябва да започне през 2017 г., почти готова е екологичната оценка, ще има и проектно решение. „Всички трябва да се обединят, за да се одобри този вариант и проектът да се реализира. Ако това не се случи рискуваме европейското финансиране”, алармира Павлова. Според нея предпочитаният вариант ще удовлетвори исканията на местното население за пътни връзки, поминък и работна ръка.

Анкетираните от допитването на национално ниво са 1 000 души, а на регионално - 500 от Кресна, Симитли, Струмяни е селата от района.

„Кресненското дефиле е гробище, това не бива да продължава”, каза инж. Дончо Атанасов, председател на УС на АПИ.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички