Павлова: Положението в Силистра е критично, затваряме пътищата


Павлова: Положението в Силистра е критично, затваряме пътищата
Снимка: БГНЕС

5424

Най-сериозни поледици през изминалата нощ имаше в Русе, във Велико Търново, след като са чистели над 2500 машини. Затова и поетапно беше затваряна цялата пътна мрежа. Сега най-критично е в област Силистра – затворено е за тежкотоварни автомобили, ще се затвори и за леки коли. Обстановката е много тежка заради сериозния снеговалеж, обясни регионалният министър Лиляна Павлова пред bTV.

Сега на АМ „Струма” при Благоевград има много сериозна мъгла – внимавайте със скоростта, призова Павлова. Тя каза, че през нощта е било много интересно – имало фронт от запад на изток, а по-скоро източни области са били с проблеми

Стандартите изискват при обилен снеговалеж да затворим пътищата, да изчистим и тогава да пуснем трафика - представяте ли си какво щеше да стане тогава? Ние оставихме лекия трафик, затова и има „малко празно въртене”. Ако снегоринът не беше минавал, щеше да има метър сняг по пътя. При постоянен снеговалеж няма как да очакваме снегът да се изпари – зима е, вали сняг, какво да има по пътя, попита риторично министърът. Сигурно има как да се сложи подово отопление, но ще ни трябва 1 млрд. лева годишно за поддръжка на пътищата, каза тя. И уточни – до два часа след приключване на снеговалежа е допустимо на магистралите да има 3 сантиметра сняг, 5 на първокласните пътища и до 10 на третокласните. Разликата е и заради това кой чисти – някои пътища са отговорност на общините. Министърът предупреди и, че ще има сериозни санкции в някои области, но трябва да има и разбиране.

Защо ни е на някои пътища чистенето „да е на асфалт”, след като там минават три автомобила на нощ? Нека мислим за ефективност, стотици левове иначе изтичат в канавката заради лугата и солта, призова регионалният министър.

2 лева на месец е оскъпяването на винетката, не е толкова много, говори по горещата тема Павлова. Тя призна, че в началото на мандата е било казано, че ще се чака анализът на Световната банка за пътната мрежа и тогава ще се вземе решение. След като анализът е показал необходимост, винетката е поскъпнала.

АМ "Хемус"

Лиляна Павлова каза и, че има вече процедура по обжалване на процедурата за строеж на 60-те километра на АМ „Хемус” след Ябланица, която най-вероятно ще приключи в срок между три и шест месеца. Припомняме, че там спечелиха фирми, свързвани с Валентин Златев и Делян Пеевски. Лиляна Павлова не се съгласи, че тръжната процедура за проекта е била „скоростна”. Ако девет месеца е скоростно ..., илюстрира тя. Министърът не се съгласи и, че са избрани най-високите цени. Офертите са по-високи от индикативната стойност, защото тя е определена през 2013 година, без тогава да има реални проекти и без да е ясен подходът, обясни Павлова. Тя не пожела да каже с кого са свързани консорциумите, които ще работят по отсечката на АМ „Хемус”. До допълнително оскъпяване няма да се стигне, обеща Павлова, като поясни, че в парите са включени „непредвидени разходи”.

По сметки на Павлова строителството вероятно ще започне през 2017 година. Това ще започне с бюджетни средства – затова и проектът се вкарва в парламента. Може да се прехвърлят пари от АМ „Струма”, каза още Павлова.

По въпроса със санирането вече имало одобрени 1900 сгради.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички