Павлова: Световната банка ни препоръча да оскъпяваме винетките с по 10 лв. на година


Павлова: Световната банка ни препоръча да оскъпяваме винетките с по 10 лв. на година
Снимка: БГНЕС

2518

Световната банка не решава вместо България колко да е цената на винетката. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова в отговор на въпроси от трима депутати на днешния парламентарен контрол. Въпросът в основата си беше кога е било решено да се вдигне цената на винетката, след като Световната банка предложила два варианта – цена от 150 лева и цена от 97 лева, за какво ще се ползват допълнителните приходи и не я ли е срам Павлова да казва, че който не иска да ползва пътища, може да не го прави и да не си купува винетка.

Според регионалния министър препоръката на Световната банка била да се увеличава винетката всяка година с 10 лева.

Винетката е такса, не е данък – това е доброволно плащане, затова казах, че който иска, може да си купи винетка, а който не иска, може да не го прави, отговори конкретно на Велизар Енчев Лиляна Павлова. Тя припомни и, че нямаме пътен данък, както в много европейски страни. Приходи има само от винетки – не стигат, няма как да искаме добри пътища само с допълнително преразпределение на приходи от бюджета. Затова и предвиждаме електронна винетка, за да може да се повишат приходите и обратно да реинвестираме в инфраструктурата. Подкрепете винетките и реалната им цена, призова Павлова.

Червеният депутат Георги Свиленски отговори на Павлова с призив да спре реклама по радиото на винетките, която според него внушава, че човек може да си купи месечна винетка за 8 лева в България, което е невъзможно. А Велизар Енчев директно обвини Павлова, че сега сюрпризирала българите, че всяка година винетката ще поскъпва с поне 10 лева. Не съм казала това – казах, че има препоръка да се увеличава всяка година цената с 10 лева. Отчетох за грешка това, че вдигнахме цената наведнъж, оправда се Павлова. Дали ще има поскъпване догодина, зависи на какъв етап съм по прилагането на електронната винетка. С нея ще може хем да се купува винетка по по-удобен месец, хем да важи винетката от месец X в съответната година до същия месец на следващата година, уточни регионалният министър. Даваме 190 000 винетки като социално подпомагане, каза Павлова в своя защита. Какво още коментира тя прочетете в Actualno.com.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички