Поевтиняването на петрола няма да се отрази чувствително на автобусните билети


Поевтиняването на петрола няма да се отрази чувствително на автобусните билети
Снимка:

1577

Цените на билетите за междуградските автобуси у нас ще се смъкнат заради спада в стойността на петрола, но не чувствително. Намалението ще бъде с между 5 и 7%. Това сочат изчисления за ролята на разходите за гориво при образуването на цената на билета.

Цената на автобусния билет по маршрута София – Варна, например, е 33 лв. от около две години насам, въпреки че цената на бензина при пика от 2012 г. бе 2,80 лв./л, а в началото на 2015 г. тя е паднала до 1,95 лв./л., съобщава БТВ.

През 2012 г. разходът на гориво, разпределен на всички пътници в автобуса, е по 8,30 лв. за всеки пътник. През 2015 г. всеки пътник има принос от 5,80 лв. към общия разход на гориво за автобуса по маршрута. Това означава, че горивото формира около 25% от общата цена на билета. В този случай заради поевтиняването на горивото билетът практически трябва да бъде в размер на 2,50 лв.

Така, независимо от срива в цените на горивата, има логика цените на билетите да паднат с около 7%.

Анализ на цените на билетите към най-популярните дестинации в България трябва да паднат с между 0,80 лв. и 2,25 лв. Трябва да се има предвид, че в ценообразуването при билетите се включват редица други разходи на превозвачите като амортизация на автомобилите и работни заплати за персонала.

Председателят на Националното сдружение на автомобилните превозвачи Галя Топалова обаче заяви, че цените в сектора са с около 15% надолу. „За Габрово билетът от 22 лв. вече е 18 лв., за Бургас от 27 лв. е станал 25 лв.”, посочи тя и уточни, че са необходими около 10 дни, за да се отрази промяната в цените на горивата върху цените на билетите.

От бранша прогнозират, че цените на билетите ще останат такива още поне пет месеца. „Според нас до септември-октомври цените ще се задържат такива. Има вероятност за поскъпване преди летния сезон с 5-10 стотинки”, обясни още Топалова.

Икономистът от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов обясни, че цените падат там, където има силна конкуренция. „Стремежът да не загубиш клиенти те кара да сваляш цените. Когато пада цената на транспорта, има повече стоки от Полша, от Франция и има по-ожесточена конкуренция на европейския пазар”, допълни той и прогнозира, че тенденцията ще се запази през цялата година.

Промяна в цените на таксиметровите услуги обаче не се очаква, въпреки поевтиняването на горивата в световен мащаб. „Таксиметровият апарат не може да сменя непрекъснато цените – 22 000 таксита трябва да минат оторизиран контрол – много е сложно като процедура, за да отразява цените на горивата. Освен това основното гориво за такситата е метан, а той не е поевтинял – още е около 1,70 лв.”, заяви инж. Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите шофьори.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички