Предложение: Областните управители да отговарят за ремонта на пътищата


Предложение: Областните управители да отговарят за ремонта на пътищата
Снимка: БГНЕС

1736

Областните управители да поемат управлението на ремонтите и поддръжката на републиканската пътна мрежа, както и да носят отговорност за възникнали инциденти по тях, защото сега отговорността се размива. Това предлага областният управител на София Илиан Тодоров („Атака”).

Промяната ще бъде обсъдена на коалиционен съвет в следващите дни, уточни Тодоров, цитиран от bTV. Според областния управител на София е недопустимо при условие, че на територията на Софийска област се намират 10% от републиканската пътна мрежа, Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) да заделя 1% от бюджета си. С промените ще поискаме и да имаме реални лостове, защото в момента нямаме никакви права, уточни той.

„При катастрофа трябва да се обадя на кмета на населеното място, за да го помоля да повика кран. А това може да се прави от областните управители и те да поемат абсолютно цялата отговорност. В Чехия, Холандия, Полша и Словакия губернаторите се занимават с ремонтите и поддръжката на пътищата, така че ние няма да сме новатори, а ще вземем една работеща идея“, подчерта Тодоров.

Той каза още, че преди 10 месеца е изпратил писмо, в което е дал пълен списък на пътищата, които са в критично състояние и създават предпоставка за инциденти, но до днес нямал отговор. Отбеляза, че също така по закон трябва да получава на всеки три месеца отчет за свършената работа от областното пътно управление, а до момента от общо четири е получил само един отчет.

Областният управител поиска също така те да управляват и бюджета на областното пътно управление.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички