Превозвачи от цялата страна: ЕС, не убивай транспорта ни (Снимки)


Превозвачи от цялата страна: ЕС, не убивай транспорта ни (Снимки)
Снимка: БГНЕС

3075

Превозвачи от цялата страна излязоха на протест с камиони и автобуси по градските улици.

В София протестът започна с разполагането на над 80 камиона и над 60 автобуса по дължината на бул. „Цариградско шосе”. За протестиращите беше отредена крайната дясна лента на шосето, така че да не се образуват задръствания. Превозвачите се обявиха против т. нар. закон „Макрон”, който ги задължава на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона. Според тях тези рестриктивни мерки, ще доведат до фалит, както на международния транспорт, така и на автобусния, предава БГНЕС.

Не вярвам, че ще бъдат отменени рестриктивните точки в т.нар. пакет „Мобилност 1“, с които господин Макрон иска да ни раздели с Европа. Целта му е да унищожи този бизнес в страните от Централна и Западна Европа, защото те нямат достатъчно шофьори и чрез този пакет ще си набавят работна ръка. Бедите на нас малките държави идват от големите – Англия, Германия, Франция. Каквото кажат, това става. Ако скочат колегите от Полша и бившите републики, тогава може да се реши проблемът. Това каза международният шофьор Димитър Димитров.

"Протестът ни не е насочен към нашето правителство, протестът е насочен към евролидерите, за да видят мащаба на щетите, които могат да се причинят на българската икономика ако бъдат приети тези рестриктивни мерки. За първи път виждаме безпрецедентна подкрепа от всички в България и ние се радваме, че това беше припознато като защита на националния интерес. Зад нас застанаха премиерът, правителството, всички депутати, евродепутати, синдикатите ни подкрепиха, медиите. Това се случва за първи път в България“, каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

И варненските превозвачи излязоха на магистралата. Около 30 тежкотоварни автомобила се позиционираха на магистрала А2 в посока център на разстоянието от изхода на Силвър Стар Ритейл ЕАД, Автомагистрала „Хемус” до входа на бензиностанция Петрол.

 

Превозвачи протестираха в района на Дунав мост при Русе заради несъгласието си с предложените промени от пакет „Мобилност“. Според шофьорите на тежкотоварни камиони, които пътуват на по-дълги курсове в Европа, това ще удари сериозно по бизнеса и ще донесе загуби както за фирмите, така и за самите тях. Мирният протест започна малко след 10 часа на международното шосе, преди кръговото кръстовище за влизане в граничния пункт. Шофьорите направиха обиколка с разпънати по ремаркетата си плакати. Надписите по тях бяха на български и английски гласяха „Има ли място за БГ бизнеса в ЕС?“, „Не на дискриминацията в ЕС!“, „Макрон=Дискриминация“, „Макрон, не убивай транспорта в България!“.

Протестиращите споделиха притесненията си, че ако нощуват в хотели, а не в кабините, това излага на опасност товара и няма кой да го пази. Завръщането в България на всеки три седмици ще отнеме практически почивката им. „В момента ни поставят във втора категория хора, а ограничението на този бизнес, който храни много семейства в България, не би довело до нищо добро“, обобщи Йордан Йорданов.

В 11 ч. днес започна мирният протест на международните превозвачи в Пиринско. Над 30 камиона пристигнаха на граничния пункт с Гърция от Благоевград и региона, за да участват в мирния протест.

Те опънаха между товарните автомобили транспаранти с текст: „Макрон, не убивай транспорта в България”, „Макрон, не разделяй Европа”, „Европа на две скорости – заден ход за България”. Всички ТИР-ове бяха обкичени с националния трикольор. „Ако ние превозвачите от страните от Източна Европа се обединим и спрем да возим, за една седмица Европа е загинала”, каза превозвач.

Превозвачите бяха категорични, че ако Европа не чуе мнението им, ще прибягнат до блокада на граници, блокиране достъпа до предприятията на европейски инвеститори в България.

Близо 70 водачи на товарни автомобили се включиха в протеста на превозвачите от Бургас. Мирният протест съпроводен със плакати и знамена продължи до ранния следобед, но не блокира движението по натоварените пътни артерии. С разпънати плакати „ЕС, не убивай транспорта в България” превозвачите в Бургас се обединиха в недоволството си, че пакетът с правила за мобилност, който се очаква да промени кардинално дейността за българските транспортни фирми в страни от Европейския съюз, напълно ще съсипе бизнеса им.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички