Превозвачите заплашиха с блокиране на гранични пунктове


Превозвачите заплашиха с блокиране на гранични пунктове
Снимка: БГНЕС

2176

Даваме 10 дни за реакция от държавата и вероятно ще затворим някой пункт, предупреди изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи у нас Йордан Арабаджиев.

Международните превозвачи са сезирали шефовете на Агенция "Митници" и Гранична полиция заради километричните опашки по границите ни, но са получили един чисто чиновнически отговор, който не им дава възможност за реакция, освен да излязат на протест.

По думите на Арабаджиев причините са различни за отделните гранично-пропускателни пунктове.

"На Дунав мост 2 проблемът е повече в румънските власти. Не всички трасета са обезпечени. На "Капитан Андреево" проблемът се корени в работата на нашите контролни органи. Няма комплексен подход за решаване на проблема", посочи той.

Йордан Арабаджиев твърди, че превозвачите търсят различни механизми, за да си решат проблемите.

"Най-лесният е да се откажат от Турция. Наблюдава се, че около 25-30% от българските превозвачи отказват работа с турци", заяви гостът в студиото.

Според него един транспорт е привлекателен, когато е бърз и предвидим, а това чакане бави работата, предаде Bulgaria ON AIR.

"Ако се губят 60-70 часа по границата, международният транспорт се превръща в крайно непривлекателен и причина за това са граничните неуредици. Превозвачите губят около 100-150 евро на ден, ако превозното средство е в престой. В рамките на 10 дни, ако няма реакция, няма друг вариант освен да затворим някой пункт и да ни обърнат внимание от институциите", категоричен е Йордан Арабаджиев.

По думите му международните превозвачи са готови на пълна блокада на българо-гръцката граница, ако от гръцка страна отново бъде блокирана границата.

Арабаджиев сподели, че тази сутрин опашката при Видин - Дунав мост 2 е около 4 км., а над 200 тира престояват там. "На Капитан Андреево" опашката снощи е била около 8 км., което означава престой около 18-20 часа.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички