Прокуратурата предава на съда трима ексшефове на АПИ


Прокуратурата предава на съда трима ексшефове на АПИ
Снимка: БГНЕС

3140

Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу трима бивши шефове от Агенция "Пътна инфраструктура". Те са предадени на съд в качеството им на длъжностни лица за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от прокуратурата.

Лазар Лазаров ще бъде съден за това, че от 7 август 2014 г. до 17 февруари 2015 г. в качеството си на председател на управителния съвет на АПИ умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала "Марица".

От това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери. Те са изчислени на 30 813 647 лв., а случаят е квалифициран като особено тежък.

Тъй като престъплението е умишлено, той ще отговаря по по-тежка правна квалификация - за безстопанственост, уточняват от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, Лазар Лазаров може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражняват определена професия или дейност.

Дончо Атанасов и Илиана Захариева са предадени на съд по обвинение, че в периода 23 януари 2014 г. до 26 януари 2015 г. в качеството си на членове на управителния съвет на АПИ при условията на независимо съпричинителство не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала "Марица". От това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери - 30 813 647 лв., и случаят е особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни, Атанасов и Захариева могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години и лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражняват определена професия или дейност.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички