Протест на превозвачи затваря 6 ГКПП


Протест на превозвачи затваря 6 ГКПП
Снимка: БГНЕС

3140

Превозвачи от цялата страна блокираха "Дунав мост" на ГКПП "Русе - Гюргево". Блокадата ще продължи до 12 часа, като преминаването е невъзможно на вход и изход на пункта.

Превозвачите предвиждат протестът да обхване зоните на шест контролно-пропускателни пункта: "Капитан Андреево" и "Лесово" на границата с Турция, на гръцката граница – "Кулата", на сръбската – "Калотина", и на румънската – "Дунав мост" – Русе и "Дунав мост" – Видин, съобщава bTV.

"Капитан Андреево" вече е блокиран от недоволни превозвачи.

Към 10:30 часа граничен пункт "Лесово" работи нормално. Документите на тежкотоварните автомобили се обработват без забавяне, съобщи БНР. До сега към "Гранична полиция" не е подавана информация от превозвачи за блокиране на пункта. Полицията в Ямбол също не е уведомявана за такива намерения от страна на превозвачи.

По-рано българските превозвачи предупредиха, че ще предприемат протестни действия на основните гранични пропускателни пунктове. Причината за протеста е "нетърпимото", според тях, положение на границата от последните няколко месеца.

"Преди 20 дни се стигна до изчакване от над 60 часа, което вреди на шофьорите. Престояват в нечовешки условия – липса на вода, тоалетни, елементарни хигиенни условия“, заяви пред "Фокус" Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

По думите му се забавят превозите и следва огромна загуба за икономиката на държавата ни: „Недоволни сме от обработката на документите на нашите камиони. Това изчакване вреди и ни прави неконкурентоспособни. Румънските превозвачи имат предимство от порядъка на 10 часа, когато трябва да се извършат превози във вътрешността на Европа".

Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов даде на институциите срок от 1 месец, за да решат проблема. Ако това не стане, ще искат оставки.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички