Проверяват сигнал за даден достъп на частна фирма до информационната система на Летище София


Проверяват сигнал за даден достъп на частна фирма до информационната система на Летище София
Снимка: БГНЕС

2347

СЗА “Антикорупция“ проверява сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на Летище София, съобщиха от прокуратурата.

До главния прокурор е постъпил сигнал за това, че през м. февруари 2017г., по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището /неограничен достъп/.

По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър.

Проверката до този момент е установила, че такава заповед действително е била издадена и е действала, но същата не е била подписана лично от изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, а от друго длъжностно лице. Липсва договор между „Летище София“ ЕАД и частното търговско дружество и така предмет на проверката са причините, поради които това търговско дружество е получило пълни администраторски права до информационните масиви на летището, както и какви са ползваните данни.

Прокурори от СЗА извършват лична проверка по сигнала, а по част от поставените въпроси е възложено извършване на проверка и на ДАНС.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички