Пускат клипове с предупреждения срещу опасни селфита върху влакове


Пускат клипове с предупреждения срещу опасни селфита върху влакове
Снимка: БГНЕС

3305

Пострадалите деца при инциденти са свързани с опасното селфи и те са поразени от волтова дъга. 3 са случаите, които са изключително неприятни и опасни. Това каза пред журналисти главният ревизор по безопасност към Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Бинер Минчев по повод на откриването на кампанията за безопасност в района на жп съоръженията, предаде „Фокус“.

„Създадохме един анимиран герой, на когото ще бъде избрано име. Това човече ще участва в различни видеоклипчета с различни сюжети, свързани с безопасността по железопътната инфраструктура – пресичането през прелезите, пребиваването върху инфраструктурата, качването върху подвижния състав и опасността от поразяване от волтова дъга“, посочи инж. Минчев.

По думите му пребиваването върху железопътната инфраструктура крие опасност от това да бъдат ударени от преминаващ подвижен състав. „Това ново човече ще участва в такива клипове с явлението на опасното селфи. Там ще покажем, че покачвайки се върху подвижния състав, можеш да бъдеш поразен от волтова дъга, защото в контактната мрежа напрежението 25 хиляди волта“, съобщи той. „Знам, че това е екстремно изживяване, но важно е самите дечица да си преценят ефекта от тези екстремност, че може да има летален край“, каза главният ревизор по безопасност в НКЖИ.

Според него задачата на човечето ще бъде мащабна. „Всичко, което е свързано с безопасността на хората, пребивавайки на железопътната инфраструктура ще бъде отразено в клипове и те ще бъдат разпространявани по медиите, работим съвместно с Държавната агенция за защита на детето, работим съвместно с органите на МВР, с колегите от превозвачите, БДЖ“, допълни инж. Минчев. По думите му се прави мащабна организация и целта е тя да бъде в дългосрочен план и постоянно нещо да се показва. „В последните 3 години инцидентите на жп прелезите намаляват. 2009 имаме 27, а от 2014 досега се движат – 19 за 2014 г., 20 за 2015 г., 17 за 2016 г. и от началото на годината имаме 8 произшествия с двама убити и двама ранени“, съобщи той.

Инж. Минчев отправи апел към водачите на МПС да спазват правилата за движение при преминаване през прелези. „Това е много конфликтна точка, много опасна и винаги води не само до материални щети, но и до ранени и загинали“, посочи той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички