Първият в страната интермодален терминал бе открит край Пловдив


Първият в страната интермодален терминал бе открит край Пловдив
Снимка: БГНЕС

3392

В района на гара Тодор Каблешково край Пловдив бе открит първият по рода си у нас интермодален терминал, който позволява прехвърляне на товари от автомобилния към жп транспорта, предаде БГНЕС.

Целта е да се освободи пътната мрежа от тежките товари и да се развие жп транспорта. Терминалът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Той е разположен на площ от 71 450 кв. м. в района на жп гара Тодор Каблешков и е част от железопътен възел Пловдив. Изграден е на трасето на жп магистрала Калотина-София-Пловдив-Димитровград-Свиленград, част от европейския коридор, свързващ Европа и Азия. Освен интермодалния терминал, днес официално бе представена и рехабилитираната жп отсечка Стамболийски- Пловдив.

Разстоянието от Пазарджик до Пловдив по железопътното трасе ще се взима за по-малко от 20 минути със скорост 160-200 км/ч. Това ще осигури придвижването на пътници и товарите в този участък много по-бързо.

Изградена е модерна комуникация и телекомуникация, което осигурява добро ниво на сигурност. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев, който откри обектите, каза, че целта оттук нататък е да се приключи с трасето от сръбската граница през София, Пловдив, Бургас до турската граница. С тези придобивки Пловдив и регионът стават логистичен, индустриален и транспортен хъб.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички