Ремонт ще усложни движението по АМ "Хемус" за целия септември


Ремонт ще усложни движението по АМ "Хемус" за целия септември
Снимка: БГНЕС

3454

От днес, 1 септември, до 30 септември ще има нов ремонт, който ще пречи на движението по АМ "Хемус". Ще бъде ремонтиран видаукта при село Разлив, малко преди разклона за Правец, стана ясно от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението ще е двупосочно в платното за Варна. 

Едновременно с това продължават ремонтите в района на тунел "Витиня", които трябваше по план да приключат преди месеци. Така реално магистралата, която свързва Северна и Южна България, е "стеснена" от повече от година, коментира в. "Сега".

Също вчера (31 август), министърът на регионалното развитие Николай Нанков заедно с транспортния министър Ивайло Московски и шефа на АПИ Дончо Атанасов направиха първа копка на строителството на малко над 12 километра от магистрала "Струма" от Благоевград към Крупник. Днес (1 септември) предстои да бъде подновена и скандално прекратената поръчка за строителството на тунел "Железница", част от този участък. Процедурата бе спряна, след като от строго охраняваната зала на АПИ изчезна част от документацията на един от кандидатите за строеж на тунела.

Регионалният министър съобщи още, че АПИ ще отпусне 1 милион лева за "компенсаторно" залесяване над Кресненското дефиле. Според Дончо Атанасов порите ще бъдат отпуснати на Министерството на земеделието и с настояване средствата да се насочат приоритетно за залесяване на засегнатите от пожара площи.

Почетният председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов пък обяви по време на нарочен форум в Благоевград създаването на инициативен комитет за обществено сдружение "Да спасим екологията на Кресненското дефиле". В него ще участват представители на камарата, експерти от Лесотехническия университет и др. Симеон Пешов е собственик на ГБС, една от компаниите, които по традиция печелят сериозни поръчки в пътното строителство.

На 11 септември предстои обществено обсъждане на петте варианта за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Две от предпочитаните от АПИ трасета минават именно през зоната на огромния пожар, който изпепели над 16 000 декара над Кресна.

Николай Нанков опита да успокои хората от региона, които се опасяват за поминъка си след построяването на магистралата. Според него се предвижда да се създадат три зони за отдих и търговия, където хората ще могат да предлагат произведени от тях мед, плодове, зеленчуци. Те щели да имат електричество, водопроводна и канализационна мрежа, пречиствателни станции за отпадни води.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички