Ремонтират над 2600 спирки на градския транспорт в София


Ремонтират над 2600 спирки на градския транспорт в София
Снимка: Actualno.com

2569

Ще бъдат ремонтирани над 2600 спирки, монтирани над 1500 спирконавеса и изградени около 300 нови павилиона на спирки в столицата. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, след като Столичния общински съвет прие план за предоставяне на концесия за управление и поддържане на спирките на обществения транспорт на територията на Столична община, предаде „Фокус“.

„Няколко години подред обсъждаме тази тема и за мен най-важно е какви ще бъдат ползите за града. А те ще бъдат ремонт на над 2600 спирки, които са на територията на цялата Столична община, и монтиране на между 1500 и 1800 спирконавеса, което означава с между 400 и 700 спирконавеса повече от сега съществуващите. Знаем, че това е един сериозен проблем на града, навсякъде има оплаквания по този повод. Въпросът, който се разискваше вътре, е дали трябва общината да ги изгради, или да ги предостави на някой друг. Аз смятам, че когато можем да не изхарчим над 18 млн. лв., трябва да се възползваме от това. Защото 18 млн. лв. това могат да бъдат огромни средства за ремонт на улици, на тротоари, за изграждане на детски градини или училища. Затова предложихме този модел, надявам се всички икономически и правни анализи да са направени така, както трябва. За мен е много важно в договорите да има ясни регламенти за прекратяване, ако бъдещият концесионер не си изпълнява ангажиментите. Разделихме София на 4 зони – всеки кандидат може да участва най-много в две, за да не се допусне монопол“, каза още Фандъкова.

По думите ѝ четирите зони са разпределени сравнително равномерно.

„Предложението за концесията е за 15 години с възможност допълнително за още 5, за да може да излезе тази огромна инвестиция, която трябва да се направи. Всеки концесионер поема ангажименти за демонтаж на съществуващите спирки, монтаж на новите спирконавеси и елементи около спирката – кошчета, знаци, електронни табла, а също така и поддръжката за цялото време – почистване, поддръжка и т.н.“, коментира Фандъкова и посочи, че сметосабирането не е предмет на тази концесия.

„Атрактивната част е в това, на част от спирките да има монтиране на рекламни съоръжения и изграждане на павилиони в някои от спирките, които са ясно посочени със схемата на главния архитект. Павилионите ще бъдат около 300. Спирките ще бъдат с еднакъв дизайн, който вече е изготвен и утвърден. Те всъщност са няколко вида – в зависимост от мястото са по-големи и по-малки, има възможност за повее спирконавеси, за по-здрави на места, където има по-голям вандализъм и т.н. След сключването на договора в рамките до 2 години е срокът за пълната подмяна и монтирането на новите спирки. Очакваме над 80 хил. лв. годишно печалба от това“, обясни Фандъкова.

На въпрос докога ще се случи това, кметът на София отговори, че очаква да се проточи във времето, тъй като най-вероятно ще има обжалвания. „Така че, за съжаление, не мога да дам срок кога ще започне цялата тази процедура“, каза още Фандъкова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички