Румен Радев поиска спиране на обществената поръчка за ТОЛ таксите


Румен Радев поиска спиране на обществената поръчка за ТОЛ таксите
Снимка: БГНЕС

2274

Още от първия работен ден на 2017 година традицията на обяснителния режим през социалните мрежи, когато става въпрос за сериозни пари, беше възобновена.

Снощи новоизбраният президент Румен Радев атакува Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) със свой пост във Facebook. Президентът посочи, че АПИ е възобновила процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона. "Офертите се подават до 17 ч. на 5 януари 2017 г. и ще бъдат отворени на следващия ден – 6 януари. Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като "неизбежна", казва Радев.

Рано тази сутрин дойде и отговорът на АПИ. В официално съобщение от агенцията посочиха, че от фактическото стартиране на поръчката са минали над девет месеца, но тя била спирана "неколкократно" с обжалвания пред съда. "Видно от всички правови решения досега жалбите са били несъществени. Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември 2016 година и спазвайки законите на Република България АПИ възобнови процедурата с нов краен срок за подаване на оферти. Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция", казват от агенцията.

АПИ подчертава, че тол системата ще струва 200 млн. лева, но изграждането на системата щяло да е за сметка на избрания изпълнител. Той трябва сам да я плати, да я авансира и едва след успешното ѝ заработване да започне изплащането й с пари от събраните приходи. Агенцията казва и, че с въвеждането на тол системата според първоначалните изчисления годишните приходи биха достигнали близо 1 млрд. лв.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички