Шефът на АПИ: Документът с предупреждения за пътя край Своге от 2017 г. не е сензация


Шефът на АПИ: Документът с предупреждения за пътя край Своге от 2017 г. не е сензация
Снимка: АПИ

2712

"Това не е сензация, това е протокол в следствие предписание от пътна полиция, в което е участвал и представител на АПИ. Този протокол е съставен съвместно с общината и пътна полиция." Това обясни инж. Светослав Глосов в коментар за документа от лятото на 2017 година, с който се алармира за лоша настилка на пътната отсечка край Своге, където загинаха 20 души. Документът беше показан от Елена Йончева на 11 ноември.

По думите на Глосов повечето констатирани дефекти са били отстранени, но точно въпросът със сцеплението се е оказал спорен. Той допълни, че тромава процедура в комуникацията с "Трейс" е довела до забавянето на изпълнението на корекциите и беше категоричен, че АПИ си е изпълнила задълженията, като е уведомила фирмата изпълнител. 

Глосов обясни в интервю за bTV, че са отправени искания към изпълнителя да ремонтира пътя гаранционно, но последвал отказ. От "Трейс" изтъкнали, че твърденията в протокола не отговарят на истината и че общината в Своге не е страна по договора за пътния участък.

"След техния отказ е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е констатирала конкретни проблеми", обясни Глосов. Така бил оформен нов протокол с предписания към „Трейс”, който излязъл броени дни преди катастрофата, която отне живота на 20 души.

Глосов подчерта, че единственият начин да бъде "притиснат" изпълнител на пътен проект е в рамките на законово разписаните процедури. Той беше категоричен, че АПИ не е „проспала” казуса.

Шефът на АПИ призова да се изчака следствието преди да говорим за това дали пътят или шофьорът на фаталния автобус има вина за трагедията.

Той призна, че не може да си обясни как асфалтът се е оказал със състав, различен от утвърдената рецептура. Според него, обаче, тук не говорим за измама, защото разликата би била под 2000 лв. за 350-метров участък.

Междувременно инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ) обвини всички политици за непремерени думи спрямо строителния бранш, но строителите искат оставката на депутатите от БСП, поискали проверки на пътища от АПИ (Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов поискаха независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София), макар че камарата отрича това да е причината за искането – причината била политическото говорене. Мазнев напомни пред БНТ, че що се отнася до строителството има други звена – проектанти и контрол.

Конкретно за участъка в Своге, след като беше попитан за извадения от Елена Йончева протокол, че още през 2017 година е имало констатация за подмяна на асфалта, Мазнев охарактеризира случая като "хипотеза" и поиска наказания да има при твърди доказателства. Знаете ли колко е лошо върху една малка истина да се надградят много лъжи, попита той, визирайки изказването и на Румен Радев по въпроса, като се оплака, че строителите били наречени "убийци". Не можем и не желаем да се защитаваме и даваме обяснения пред медиите, добави още Мазнев.

Винаги е възможно и сме допускали някои грешки, но не искаме това да се превръща в политическо говорене, подчерта изпълнителният директор на Строителната камара. Той е убеден, че когато се спазват процедурите, няма да има допускане на грешки, които да убиват хора. Но Мазнев определи като "доста несъвършени" законовите изисквания и добави, че има "половинчати" мерки в тази насока.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички