Шефът на БДЖ: Дават ни с 40 млн. по-малко, няма как да запазим разписанието


Шефът на БДЖ: Дават ни с 40 млн. по-малко, няма как да запазим разписанието
Снимка: БГНЕС

1217

Субсидията на БДЖ е с 40 млн. лева по-малко, ние като ръководство трябва да се впишем в тази субсидия. С 40 млн. лева по-малко няма как да поддържаме същото разписание. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров по повод спирането на десетки влакове у нас, което предизвика протести на граждани и железничари от цялата страна, предаде БТВ.

Хората от множество населени места обявиха, че съкращенията ги оставят без транспорт, като някои видяха сянката на „автомобилната мафия” зад суровата мярка.

Аз съм мениджър в това дружество и при зададените параметри от държавата... ние работим по тези параметри”, посочи Владимиров. Той подчерта, че никъде няма хората да останат без транспорт, а в крайна сметка в БДЖ са направили всичко по силите си, за да станат общо спрените към 1 февруари влакове 119, а не 140.

Владимиров посочи, че миналата година субсидията е била в размер на 171 млн. лева и е била инкасирана загуба в размер на 10 млн. лева. За 2015 г. се очаква разходите да се запазят и при орязването на държавните пари, това би довело до 45 млн. загуби.

„Ръководството на БДЖ е ръководство 2 месеца. В момента, в който влязохме в ръководството, стана известно, че субсидията ще е 140 млн. лева”, обясни Владимиров, който допълни, че превозвачът е поискал една преходна година за реформи, след която да се премине към ограничената субсидия. Транспортното министерство застанало зад БДЖ, но в крайна сметка време за реорганизация не било дадено.

Той призова всички партии да обявят железниците за дългосрочен приоритет, като допълни, че при първия си период в управлението им е успял да намали дълговете и загубите, но част от реформите били спрени.

Владимиров призова финансирането на „Пътнически превози” да се децентрализира, като всяка община кандидатства за субсидия, с която да възлага поръчка за транспорт на БДЖ или на автобусен превозвач. По думите му местните власти, с които предложението е било консултирано, са били съгласни.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички