Шефът на Летище "София": Не ме притесняват проверки, чакаме печалба от 7 млн.лв.


Шефът на Летище "София": Не ме притесняват проверки, чакаме печалба от 7 млн.лв.
Снимка: БГНЕС

1937

Летище „София" е 100 % държавно, така че проверка абсолютно не ме притеснява. Това каза изпълнителният директор на Летище „София" ЕАД Христо Щерионов на извънреден брифинг по повод искането на БСП Сметната палата да извърши одит на аеропорта.

"Информацията на господата Свиленски, Бойчев и Гечев мисля, че е с недостатъчна информираност", посочи той. Според него искането за одит на дружеството се обяснява с факта, че не се познава или не се иска детайлно запознаване с икономическата структура на дружеството и тенденциите на летището.

"Последната ни проверка е 2015 година, беше от Агенцията за държавна финансова инспекция. Нямаше заключения да имаме нарушения по изпълнение на процедурите, които са проверявани. Подлежим на проверка от всички контролни органи. Не можем да възразяваме срещу това, задължени сме да изпълним това, което е решено", каза още Щерионов.

От БСП поискаха проверка заради съмнения за корупция сред ръководството на летището. Те посочват като аргумент това, че през 2008 г. аеропортът е имало 30 млн. лв. печалба, а през 2015 г. - само 5,6 млн.

"За 2008 година тази цифра, която се размахва от 30 млн. като печалба на дружеството не е точна, защото имаме продажба на Дълготрайни материални активи, или продажба земя. Реалната печалба на дружеството е 19,8 млн. като съответно продажбата е в размер на 10,4 млн. лева. Финансовата структура на дружеството е малко по-различна, тя се формира основно от две части - приходи от летищни такси, така наречените публични вземания, които се формират от такса кацане, такса паркинг, такса ръкав, такса шум, такса сигурност", посочи Щерионов.

"Важно е да се отбележи следното, ще го повторя няколко пъти, за да не се събират 2 цифри и да се цитират печалби. Приходите от летищни такси на дружеството, около 80 млн. лева, не формират печалба", заяви той. "Печалбата на дружеството, която се отчита, на която плащаме дивиденти на държавата, се формира от търговската дейност на летището", обясни изпълнителният директор и уточни, че търговската дейност на летището включва няколко компонента- наземното обслужване, финансовите приходи, тоест лихвите от депозити, приходи от продажбите по магазините, наеми и реклама.

По думите му очакваната печалба на аеропорта за 2016 г. е 7,1 млн. лева.

"През 2009 година имаме печалба 14 млн. лева, 2010 година е 15 млн., 2011 година е 12 млн., 2012 е 9 млн. През 2013 година имаме увеличение на печалбата до 12 млн., но реалната цифра е 6 млн., тогава също имаме продажба на ДМА", посочи той и допълни, че през 2014 и 2015 година печалбата е 5 млн. лева.

"Не отричам показателите, че от 2008 година досега имаме намаляване на печалбата, което се дължи на обективни причини. Имаме три пъти намаляване на приходите от наземно обслужване, което се дължи на европейската директива за отваряне на пазара. Допълнително през 2011 година държавата ни взе 50% от наемите. Това е допълнително намаляване на приходите", посочи той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички