Ще затваряме пътища превантивно заради снега, предупреди Павлова


Ще затваряме пътища превантивно заради снега, предупреди Павлова
Снимка: БГНЕС

2372

Имаме пълна мобилизация. Зима е, вали сняг, не ни притеснява снеговалежът. Притеснителен е леденият дъжд, който вали, той създава проблеми със замръзвания. Така се създават предпоставки за бедствени положения по места. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

По думите й навяванията довеждат до абсолютна невъзможност да се чистят пътищата. Те трябва да бъдат затваряни. Очакваме за по-дълги часове пътищата да бъдат затваряни, ако има поледици, заледявания и навявания, коментира още тя.

Трябва да сме реалисти, защото е зима и има сняг. Не трябва да задминаваме снегорините, трябва да бъдем със зимни гуми и вериги, предупреди Павлова в ефира на БНТ.​

Най-тежко очакваме да е положението в събота и неделя, когато температурите рязко ще паднат и ще се появи обледяването, подчерта тя. Според нея два ТИР-а да се обърнат, е достатъчно да бъдат затворени за много часове пътищата. Ще затваряме пътища превантивно и ще чистим след като спре снеговалежът, в противен случай - всички останало е нахалос.

С GPS устройства следим снегорините и във всеки един момент знаем къде са намира снегоринът. Разбира се, физическата проверка на нашите областни пътни управления на места е също важна, каза регионалният министър в оставка. Разчитаме на органите на МВР, съвместно с екипите на ДАИ и автомобилната администрация, които регулират движението по места.

Очакваме критична точка да е Североизточна България, около Силистра-Добрич, където ще има дълготраен снеговалеж, постоянен вятър и много ниски температури. Отново очакваме проблеми в района на Карнобат-Айтос, където ще има сериозни снегонавявания. В района на Кърджали очакваме леден дъжд. В района на проходите на републиката също ще има обилен снеговалеж, разбира се, и около София също чакаме интензивни валежи. Това са общо взето критичните точки, посочи още Павлова с уговорката, че коментира прогнозни данни.

В следващите дни се очакват ветрове със скорост 15 км/секунда, каза по-рано на специален брифинг инж. Дончо Атанасов от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Заради това е предвидено да се затварят участъци от третокласната пътна мрежа – поради очакванията от сериозни снегонавявания, особено в Северозападна България. На място директорите на областните пътни управления ще решават дали да се затварят и второкласни пътища. Инж. Атанасов предупреди, че заради очакваните много ниски температури в следващите дни е възможно на места "да не сработят" използваните за топене на снега и леда химикали.

Казусът с тол системата

Обществената поръчка е повече от девет месеца факт. Знаете, правят се опити да бъде съботирана системата от различни фирми, които подават жалби, чиито текстове понякога са директно копи-пейст. Разказах на новоизбраният президент Румен Радев историята на тази тол система. Ние не пускаме нова обществена поръчка, това е старата обществена поръчка, но впоследствие отново бяхме уведомени за нова жалба и поръчката трябваше отново да бъде спряна, отбеляза Лиляна Павлова.

Тя посочи, че леките коли няма да заплащат за тол такса за изминато разстояние. Предвиждаме само електронната винетка за тях. Предвиждаме и винетките да отпаднат за малките, третокласни пътища, около 15% са те. Тол системата е за превозни средства от 3 и половина тона, коментира регионалният министър в оставка.

Още в първия работен ден след празниците (3 януари) новоизбраният президент Румен Радев атакува Агенция "Пътна инфраструктруа" по казуса с обществената поръчка за тол системата.

Президентът посочи, че АПИ е възобновила процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона.

В официално съобщение от Агенцията посочиха, че от фактическото стартиране на поръчката са минали над девет месеца, но тя била спирана "неколкократно" с обжалвания пред съда. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция", казват от Пътната агенция.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички