Скоростта в центъра на София може да бъде ограничена до 30 км/ч


Скоростта в центъра на София може да бъде ограничена до 30 км/ч
Снимка:

2950

Столичната община планира да въведе ограничение на скоростта на движение на автомобили в центъра на София до 30 км в час. Предложението беше прието от комисията по транспорт, без да бъдат показани анализи за очаквания ефект от ограничението. С уговорката, че такива те ще бъдат показани, съветници одобриха точката.

Предвижда се ограничението от 30 км в час да бъде въведено в зоната между улиците "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски". Това ще бъде т.нар. "успокоена зона" за движение, като в карето ще бъдат изградени и велоалеи. Обособени ленти за велосипеди ще бъдат изградени и по булевардите "Овча купел" и "Монтевидео", съобщи "Дневник".

Предложението за въвеждането на "успокоена зона" ще бъде гласувано от Столичния общински съвет на следващото му заседание на 28 септември.

Идеята за въвеждане на ограничение на скоростта в центъра на София е част от мерките в програмата на Столичната община за контрол на качеството на въздуха, която беше приета през април. По време на обсъждането в комисията днес независимият общински съветник Прошко Прошков се усъмни, че общината има техническата възможност да контролира спазването на ограничението.

Не бе прието обаче предложението за въвеждане на пешеходна зона от ул. "Алабин" до пл. "Св. Неделя". В подкрепа на тази зона няколко пъти се обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков.

Общинските съветници от опозицията обаче не сметнаха, че са направени достатъчно задълбочени анализи за ефектите от забрана за автомобили в участъка. Основният проблем според тях е, че в зоната попада пространството пред Съдебната палата. Ежедневно мястото е изключително натоварено, като има и стоянки за таксита. Според предложението там трябва да се движат само трамваи.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички