Сметната палата ще проверява Летище София


Сметната палата ще проверява Летище София
Снимка: БГНЕС

2054

Комисията по бюджет и финанси прие и възложи на Сметната палата да направи одит на Летище София. Одитът се възлага от парламента и е за съответствие при финансовото управление на Летище София. Периодът, който ще се одитира, е 1.01.2013 г. до 30.06.2016 г. Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков, предаде БГНЕС.

В рамките на комисията Цветков поиска да се прецизира периодът за одит на летището, тъй като, според него, е бил твърде дълъг - от 1.09.2011 до 31.06.2016 г. Затова той поиска одитът да бъде направен за по-кратък период - от началото на 2014 г., тъй като при толкова дълъг период за някои от събитията е изтекла давността и само може да бъде направена констатация.

Депутатът от БСП Лява България Румен Гечев настоя в одита да влезе и 2013 г., защото тогава е направена "една доста странна операция в дружеството. 160 дка от летището са продадени за 7 млн. лв. Земята е продадена на дружество, което дължи на държавата 50 млн. Земята е продадена на групата, в която влизат "България ер" и "Хемус" - две дружества към един холдинг, т. е. става дума за изумителен скандал", заяви Гечев. След комисията Цветков заяви, че срокът за извършване на одита е приемлив за тях. „Аз считам, че ще се справим с определените срокове и в края на месец март 2017 г. ще има един обективен доклад, който ще показва реалната картина на начина на управление на летище София през периода, който е определен да бъде одитиран", подчерта Цветков.

Относно данните за скандалната сделка за земя Цветков заяви, че тези данни не са били известни на Съдебната палата. Тъй като периодът обхваща и тези сделки, одитният екип ще ги прегледа и ще определи дали съответстват на националното законодателство и дали е защитен държавният интерес при тези сделки, допълни Цветков.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички