Собствениците на автомобили могат да се освободят от данък при две условия


Собствениците на автомобили могат да се освободят от данък при две условия
Снимка: БГНЕС

3872

Собствениците на автомобили могат да се освободят от данъка за кола при две условия - връщането на регистрационните табели и свидетелството за регистрация. Това изясни вътрешният министър Румяна Бъчварова на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. Питането касаеше автоматичната дерегистрация на автомобили без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", съобщава Actualno.com.

Бъчварова посочи още, че няма гаранция, че даден автомобил не се шофира, макар и без задължителната застраховка, затова и автоматичната дерегистрация не е основание да не се дължи данък върху автомобила.

Вътрешният министър уточни, че Гаранционният фонд изпраща данни към МВР при липса на сключена задължителна застраховка в рамките на месец след изтичане на валидността на последната сключена "Гражданска отговорност". Преди автоматичната дерегистрация на автомобила, МВР извършва проверка в базата си данни, за да не бъде прекратена регистрацията на автомобил, чиято "Гражданска отговорност" е сключена докато е траела кореспонденцията.

Два са начините собствениците на автомобили отново да се регистрират, след като сключат "Гражданска отговорност". Единият е по-бърз - собственикът лично да представи пред служителите на МВР полицата със сключената застраховка, посочи вътрешният министър. Втората процедура отнема около 1-2 месеца и предвижда Гаранционният фонд да изпрати информация до властите за сключената полица. Бъчварова уточни, че се работи по процедура, която да ускори този процес по автоматичната регистрация на автомобилите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички