"Спаси София" излезе с механизъм за нови многоетажни паркинги


"Спаси София" излезе с механизъм за нови многоетажни паркинги
Снимка: Спаси София

2742

Гражданската организация "Спаси София" представи днес свое предложение за нов модел за разпределение на средствата от Синя и Зелена зона за паркиране в София. Според него събираните ежегодно около 50 млн. лв трябва да бъдат по равно разпределяни в три направления - 34% от парите да отиват за строителство на нови многоетажни и подземни паркинги, 33% за подобрения на градския транспорт и 33% за ремонтиране на уличната инфраструктура в кварталите, в които съществуват зони за платено паркиране.  

“Център за градска мобилност е институцията, натоварена с отговорната задача да управлява паркирането в София, но вместо да работи за дългосрочно и устойчиво решение, просто чертае паркоместа с боя по асфалта. За последните 10 години, въпреки че се събират по 50 млн. лв. на година, няма построен нито един нов публичен гараж или многоетажен паркинг. Тази незаинтересованост и безотговорност от страна на ръководството на това дружество не бива да продължава - гражданите трябва да получават видими и ясни резултати срещу своите такси и данъци.” - заявява Борис Бонев от организацията и допълва, че с предложената концепция се цели не само спиране на изтичането на милиони от ЦГМ, но и по-прозрачно изразходване на парите на софиянци.

Според активистите само постоянното инвестиране в комплексна и модерна инфраструктура ще сложи ред в паркирането както в центъра, така и в кварталите и ще освободи улиците и публичните пространства от паркирани автомобили. Допълнителните средства за градския транспорт пък ще позволят увеличаване на транспортната задача, което означава повече превозни средства по линиите, по-кратки интервали на движение и нови линии. Така, на пътуващите няма да им се налага да чакат понякога и по над 20 минути дори по основни линии. Лошото състояние на кварталните улици е третият проблем, който много по-бързо може да бъде решен, ако допълнителни 15 млн. лв. се отделят всяка година за техен ремонт, с фокус върху тротоарите и осветлението.  

“Очакваме предложението ни да бъде подробно разгледано от зам. кмета по финансите и транспорта, г-н Дончо Барбалов, компетентните комисии в Столичната община и да се приеме от Столичния общински съвет. Считаме, че така София ще стане по-чист, мобилен и комфортен град. Съществуването на ясен регламент и механизъм пък най-сетне ще задължи Столичната община да инвестира събраните приходи в решаването на проблемите с паркирането, тротоарите и градския транспорт.”, завършват от организацията.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички