Спирането на влакове предизвика недоволство из цялата страна


Спирането на влакове предизвика недоволство из цялата страна
Снимка:

1213

От днес БДЖ спря десетки - според компанията нерентабилни - влакове, железничари и пътници от цялата страна започнаха протестни действия. Служителите на превозвача се опасяват, че ще започнат масови съкращения. Според прогнозите уволнени може би ще бъдат 1500 души. Пътниците пък се притесняват от още по-дълго чакане, бутаница във вагоните и, в крайна сметка, изолация на някои от по-трудно достъпните населени места.

Въпреки това, от ръководството на БДЖ са непреклонни – с настоящата субсидия не може да се поддържа старото разписание. Парите за железниците бяха орязани с 40 млн.лв. Така новото разписание включва само две трети от досегашните влакове, съобщава БТВ.

"Навсякъде се правят подписки. В момента от Пловдивска област има събрани не по-малко от 3500 подписа срещу това решение да се спират влакове. За 17 януари се подготвя протест във всички засегнати общини. Протестът е съвместен на граждани и синдикати”, обявиха от синдиката на железничарите. 

На гарата в Габрово служители на железницата, граждани и синдикати символично погребаха БДЖ. Чуха се и скандирания „Оставка!". Градът на хумора и сатирата е сред най-ощетените от спирането на първите 38 влака.

От днес по линията Русе – Стара Загора са спрени 6 влака. Други десет вече не се движат между Царева ливада и Габрово. Така на практика след три следобед Северна И Южна България остават без ЖП връзка помежду си.  

Най-потърпевши са хората от малките населени места в Габровско, за които Балканската линия се оказва единствения транспорт до градовете.

Над 2000 подписа срещу спирането на влакове събраха и на ЖП гарата в Русе. Подписката върви както на касите, където се продават билети, така и на гишето за информация, съобщи БГНЕС.

От днес Русе губи връзка с влаковете от Горна Оряховица в посока Стара Загора и от Царева ливада за Габрово, които вече са спрени.

Русенци са притеснени най-много от решението от 1 февруари да се спре сутрешният влак Русе-Варна и следобедният от Варна за Русе. Тя се ползва изключително много от студенти, пенсионери и инвалиди, както и от хората от малките населени места, които се придвижват към работа.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички