Според новите правила - пушиш трева, не можеш да караш две седмици


Според новите правила - пушиш трева, не можеш да караш две седмици
Снимка:

5012

Промени се формулировката – вече не можеш да шофираш "под въздействието на ...", но не се уточнява време. Може например да си употребил и след 10 дни, 2 седмици все още да има следи в кръвта и да бъдете хванати. Това заяви Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Той коментира темата заради влизането в сила от днес (29 септември) на новата наредба за реда за установяване употребата на алкохол и наркотици от шофьорите.

На директен въпрос на БНТ дали няма да има проблем заради използването на лекарства, в които има по принцип забранени вещества, Тодоров отвърна, че в България само наличието на определени субстанции означава нарушение. Той посочи, че не навсякъде в Европа е така. Може би след време, когато станем по-богати, МВР ще вмъкне прагови стойности за по-често употребяваните наркотици, добави Тодоров.

Комисар Алекси Стратиев заяви, че за хора, които са на лекарства, има здравни картони и съответно описание при лечение, както и рецепти. След като му беше припомнено, че още нямаме истински електронни здравни досиета, комисарят отвърна, че при катастрофа може да се направи разследване и дознателят да открие дали някой употребява медикаменти или става въпрос за употреба на наркотици.

Съмнения

През този месец МВР обяви две обществени поръчки за касети за дрегер-устройства за проверка на употреба на наркотици от шофьорите. Според специалисти, коментирали пред Actualno.com, прави впечатление, че търгът е направен със спецификации за касети за DrugCheck3000. Освен това МВР иска да купи два пъти повече касети, отколкото при предишния търг, което поставя въпросът дали полицията ще прави повече тестове или има по-голямо увеличение на хванатите да шофират след употреба на наркотици. На вчерашния брифинг на МВР, вътрешният министър Валентин Радев не спомена за такава статистика.

Пияните шофьори

Най-фрапантното в предишната наредба беше, че само лекар може да вземе кръвна проба, което сега е изгладено, заяви Тодоров. Той добави, че освен това имаше изискване пробата да се съхранява само при 4 градуса по Целзий, сега е даден по-голям толеранс и не може някой да се измъкне, като адвокатът му попита експертите: „Вие премерихте ли дали пробата е съхранявана при 4 градуса?”

Друг положителен момент е, че ще има контролна проба, която ще бъде съхранявана за 12 месеца. Поставен беше обаче въпросът дали при по-тежки случаи – с първоначално установена норма над 1 промил, провинилият се няма да прояви агресия спрямо медицинския екип. Според Алекси Стратиев би трябвало при такива ситуации с човека, който ще бъде тестван, да дойдат и полицаи. Той не коментира дали това изрично се подразбира от наредбата.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички