Стара песен на нов глас: Съмнителни фирми ще строят "Хемус"


Стара песен на нов глас: Съмнителни фирми ще строят "Хемус"
Снимка: БГНЕС

3199

Година след като премиерът Бойко Борисов спря търга за строеж на около 60 км от магистрала "Хемус" заради "витаещи съмнения" около фирмите строители, вчера стана ясен резултатът от новия търг. Отново фирми от този кръг ще строят първите 10 км от продължението на аутобана - от Ябланица до Боаза.

През февруари миналата година конкурса спечелиха консорциуми от фирми, предложили близо милиард лева за 60 км от трасето на магистралата след Ябланица. Прогнозната стойност, която държавата беше определила за строежа, беше няколко пъти по-ниска. Тогава в обединенията участваха фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и бизнесмена Валентин Златев. По разпореждане на Борисов търгът беше спрян - официално заради липса на пари, реално - заради "витаещите съмнения", както той заяви, пише в. "Сега".

През пролетта на миналата година "голяма поръчка" беше разделена на няколко участъка, които ще се строят поетапно. Вчера Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) оповести победителите в новия търг, който беше обявен за първите 10 от тези 60 км. Сред 11 кандидати е избрано обединението "ХВП Ябланица". В него участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, припомня Медиапул. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година. Според хора в строителния бранш обаче сделката е фиктивна.

Предложената цена от консорциума е близо 55 млн. лв. без ДДС - 54.990 млн. лв. Условието е да се строи на т.нар. инженеринг - проектиране и строителство. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е около 2 години и половина - 910 дни. От тях 180 дни са предвидени за проектиране, а 730 дни - за изграждането на обекта. Автомагистралната отсечка между Ябланица и Боаза ще е с по две ленти за движение в една посока и ширина от 4 метра. Ще има две аварийни ленти по 3 м, средна разделителна ивица от 2 м, водещи ивици и банкети, обясниха още от АПИ. Предвидени са 7 селскостопански подлези и надлези, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка.

Според спечелилата оферта цената излиза около 5.5 млн. лв./км, което е значително под цената от търга преди година - три пъти по-евтино. Тогава километър от магистралата щеше да излезе около 15 - 16 млн. лв. Правителството обяви, че няма финансиране за толкова голям проект нито от еврофондовете, нито от бюджета. И успокои, че "Хемус" остава приоритет, но ще се строи на парче от 5-10 км в по-дълъг период от време.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички