Съмнения около търга за мотрисите Siemens


Съмнения около търга за мотрисите Siemens
Снимка: Pixabay

2581

Четири фирми поискаха да поемат ремонта на 25-те мотриси Siemens, обявен от БДЖ. Търгът обаче тръгна със съмнения. Според неправителствена организация прогнозната цена е прекалено висока спрямо подобни дейности в други страни на ЕС. Експертите се съмняват и дали е нужно да се похарчат милиони, при условие че продавачът е осигурил услуга по поддръжката след покупката.

При отварянето на офертите вчера станаха ясни имената на кандидатите - "Експрес сервиз", обединение "Дезиро Сименс", Щадлер Унгария Железопътна поддръжка КФТ и Алстом транспорт С.А. Избраният изпълнител ще поддържа мотрисите на "БДЖ - Пътнически превози" за срок от 5 години. Прогнозната стойност на поръчката е 137 млн. лв. без ДДС. След преглед на подадените документи тръжната комисия ще излезе с решение за преминалите предварителния подбор участници. Само към тях ще бъде изпратена покана за предоставяне на техническа и ценова оферта, обясниха от железниците.

Още при отварянето на офертите стана ясно, че вероятно един от участниците ще бъде дисквалифициран. "Експрес сервиз" не е приложила сертификат ИСО 50001. "Това е екзотично изискване за обществените поръчки за енергийна ефективност. Ние не разполагаме и със сертификат на лице по поддръжката на мотрисни влакове", каза Цветелин Колев от фирмата, цитиран от БГНЕС. Оказва се обаче, че дружеството чака такъв документ от железопътната администрация повече от година.

Нужна ли е изобщо такава поръчка попитаха вчера от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". Според тях още при покупката на мотрисите в действащия и към момента договор със Siemens е записана поддръжка на електрическите мотриси до 2019 г. Вчера от БДЖ не коментираха дали това е така. Но през лятото на миналата година вече бившето ръководство на холдинга в лицето на Владимир Владимиров и шефа на "БДЖ - Пътнически превози" Димитър Костадинов заяви, че договорът за поддръжка е бил прекратен още през 2008 г. Тогава било преценено, че държавната железница сама може да се справя с ремонтите. "Няма възможност за това - нито технически, нито човешки ресурс имаме", обясни през август 2016 г. Костадинов. Затова още тогава БДЖ обяви, че подготвя процедура за поддръжка.

"Още от обявяването на тази обществена поръчка открихме пропуски в самата процедура. Изпратихме сигнал до служебния министър на транспорта Христо Алексиев за преразглеждане или прекратяване", заяви Веселин Кирев, координатор на гражданското сдружение. Според него проблемите са в максималната цена - излиза, че всеки от кандидатите трябва да подаде максималната цена, а не по-ниска. Кирев твърди още, че ремонти на същите мотриси във Великобритания и Русия биха стрували в пъти по-евтино. Не било ясно и откъде БДЖ ще вземе тези средства.

В момента "БДЖ - Пътнически превози" има 22 дизелови мотрисни влака серия 10, от които в експлоатация са 17, става ясно от обявлението за търга. Дружеството има още 24 електрически мотрисни влака (серии 30 и 31), от които в експлоатация са 20.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички