Таксита мамят с необявени тарифи и удвоен километраж


Таксита мамят с необявени тарифи и удвоен километраж
Снимка: БГНЕС

2633

Въпреки предприетите мерки в последните години фалшиви таксита продължават да мамят клиентите. Сред най-честите методи са необявени тарифи, имитиращи табели и устройства, които тайно удвояват изминатия километраж.

"Върху подобни коли обаче трудно се упражнява контрол. Въпреки че е откровена измама, цивилни автомобили се проверяват само с присъствие на полицията", коментира пред bTV Дамян Войновски, гл. секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ). По думите му гранична полиция и управата на летището носят отговорност за пропускателния режим в района.

Преди дни във Варна държавната агенция по метрология и технически надзор залови такси с „помпа”. Маршрутът е от летището до квартал ”Бриз”. По принцип разстоянието е 12,5 км, но таксито-измамник отчита 20 км. При разглобяване на автомобилното табло се вижда и „помпата”, която при натискане на дистанционно внася допълнителни импулси и променя показанията на апарата.

„Така е програмирано, че с едно натискане да качи с 12%, с две натискания 25%, с три натискания 50%, а с четири натискания 100%", обясни Валентин Стойчев, ръководител на Държавна агенция по метрология и технически надзор за Североизточен район. Снабдяването с подобни устройства е лесно. В същото време са трудни за откриване при проверка. По думите на Стойчев всеки средно грамотен електротехник може да го изработи-няколко елемента, две интегрални схеми и устройството е факт. 

Макар тази намерена помпа да е първата във Варна за настоящото лято това далеч не е единичен случай.

Основна пречка за ефективните проверки на таксиметровите автомобили се оказва комуникацията между шофьорите. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, заяви, че те се предупреждават помежду си и повече от две-три коли не могат да бъдат хванати на една акция. Той апелира потребителите да подават сигнали.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички