Тол таксата ще бъде 10 ст. на километър?


Тол таксата ще бъде 10 ст. на километър?
Снимка:

1369

По всяка вероятност тол таксата за преминаване на леките коли по магистралите ще бъде 10 ст./км. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия.

Тя коментира, че анализът на трафика по магистралите все още е в начална фаза, а разчетите за таксите ще са готови до края на годината.

По думите й въвеждането на тол такса за леките коли не е на дневен ред през следващите две - три години. Ако това се случи, пътуването от София до Бургас ще излиза по 36 лева на автомобил в едната посока, а между София и Варна би било около 43 лева, когато магистрала "Хемус" бъде завършена.

“Около 1 млрд. лв. приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата както другаде в Европа“, каза Павлова. Сега България събира от винетни такси около 200 милиона лева, които се оценяват като недостатъчни за поддръжка на пътната мрежа.

Тол системата ще се въведе поетапно като първо ще обхване тировете и тежките камиони, които трябва да бъдат спрени да използват малките пътища, непригодни за тежкия трафик.

След това ще се въведе електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях ще стане факт едва след построяването на магистралния пръстен, разказа министър Павлова.

Тя допълни, че отсечката от "Струма" между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата - през август. До септември изцяло ще бъде пусната и магистрала "Марица".

По темата за санирането министърът каза, че вече има сключени три договора за саниране на сгради във Варна, Враца и Плевен, предстои да бъдат подписани още десет, между които в градовете Момчилград, Мадан, Димитровград.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички