Транспортният министър: За две седмици влаковете станаха по-точни


Транспортният министър: За две седмици влаковете станаха по-точни
Снимка: БГНЕС

2783

Значително подобрение показателя да движение на влаковете по график отчитат от БДЖ. В рамките на две седмици изпълнението на графика се е повишило от 70 процента на 90 на сто. Подобрението е факт, без да са ползвани допълнителни ресурси и локомотиви, а само на база по-добра организация, каза служебният транспортен министър Христо Алексиев.

Той уточни още, че в рамките на периода на служебния кабинет се търсят варианти за рефинансиране на облигационния заем на БДЖ.

След последните месеци, в които БДЖ имаше проблеми с изпълнението на графика за движение, компанията отчита сериозно подобрение в това отношение за седмици, каза служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

"При предишното ръководство графикът за движение се изпълняваше на 70 процента, а в момента е над 90 процента. По-добра организация на локомотиви и подвижен състав. Когато хора, които разбират от работата си, влязат и работят, виждате, че без финансови средства, ефектът е сериозен - 20 на сто по-добро изпълнение за две седмици. Без да говорим за допълнителен финансов ресурс", подчерта министърът, цитиран от "Дарик".

Алексиев уточни, че процедурите за капиталови ремонти на локомотивите вече са задвижени и би трябвало да започнат в средата на годината. В рамките на служебното правителство се търсят и варианти за рефинансиране на дълговете на БДЖ.

"В момента наказателната лихва по настоящия заем е 8 на сто. Това е недопустимо, това е загуба на ресурс. За рефинансиране ще говорим с български и чужди банки, като идеята е да се разсрочат плащанията към облигационерите, да се намали лихвата, за да може да се даде възможност на БДЖ да си поеме въздух и да започне да се реализира нормално инвестиционната програма", каза Алексиев.

Към момента БДЖ дължи на облигационерите още около 250 милиона лева, които трябва да бъдат разсрочени.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички