Трябва ли възрастните шофьори да държат специални изпити?


Трябва ли възрастните шофьори да държат специални изпити?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4328

Отново на дневен ред излезе идеята шофьорите над 60-годишна възраст да полагат допълнителни изпити, за да им се позволи да продължат да управляват автомобил. За хрумването има и положителни, и отрицателни коментари.

"Безспорно са нужни медицински прегледи за психологическите и физическите качества на водача. В концепцията, през последните 30-40 години, се смени ролята на мястото на рефлекса и на разума. Важното е не да имаш най-великия рефлекс, а да имаш най-правилната оценка на пътната ситуация, за да не попаднеш в нея и да се наложи да се използва този рефлекс" коментира експертът по пътна безопасност и пътища и преподавател в УАСГ проф. Румен Миланов пред Нова телевизия.

„Аварийността на шофьори в тази възрастова група е сравнително ниска. Най-високата аварийност на пътя идва от пешеходците на тази възраст”, посочва Миланов.

Според Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи не трябва да се генерализира определена група от хора.

„Въпреки това, действително има някакви последствия с напредване на възрастта. Обикновено, те са свързани с притъпяване на сетивата, време за реакция, време за взимане на решения ”, посочва той.

Какво е Вашето мнение по темата? Трябва ли възрастните шофьори да минават специални тестове и ще доведе ли това до по-малко инциденти на пътя? Споделете с нас в коментарите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички