Търсят хора за една от най-добре платените професии в България


Търсят хора за една от най-добре платените професии в България
Снимка: Getty Images/Guliver

10840

Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" обяви кампания за набиране на кандидати за ръководители на полети. Това е една от най-високо платените и отговорни професии у нас и по света.

Стартовото възнаграждение на авиодиспечерите в България е около 3000 лева. Полагат им се пари за храна, гориво, карта за градския транспорт, допълнително здравно осигуряване, безплатни почивки на море и планина, извънредни отпуски и други.

Преди години за започване на работа като авиодиспечер бяха необходими сериозни връзки, но през последните години държавната фирма редовно обявява конкурси за свободните позиции.

Кампанията за набиране на кандидати започва с дни на отворените врати, като първата дата е 12 септември.

Желаещите да се запознаят с престижната професия ще могат да посетят Районния център за обслужване на въздушното пространство и тренажорите за обучение.

Подборът на кандидатите ще бъде в началото на ноември, а приемът на документи е постоянен. Желаещите да станат Ръководители на полети трябва да преминат успешно шест етапа – подбор по документи, тест по английски език, тест FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test) в две части, практически упражнения на симулатор, проверка за медицинска годност и заключително интервю.

Задължителни изисквания са: висше образование – с минимална образователна степен „бакалавър“, без значение на специалността, и добро владеене на английски език. Кандидатите, които не притежават валиден сертификат за нивото на владеене на езика, ще могат да се явят на безплатен тест в РВД.

След успешно преминаване на подбора, кандидатите ще сключат договор на професионална квалификация и безплатно обучение за Ръководител на полети.

Авиодиспечерите у нас са около 300 човека. Те следят трафика през въздушното ни пространство. За едно денонощие над България преминават около 2000 самолета, а при високо натоварване, както е през лятото, броят достига до над 3000.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички